Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Uppsalapolisen: "Faran är långt ifrån över"

Det spända läget i Uppsala har tack vare ett offensivt polisarbete lättat något – däremot har har problemen ökat i Gävleborgs län, säger polisen på en pressträff.
Brott • Publicerad 26 september 2023
Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt, under pressträff i förra veckan med anledning av den senaste tidens grova våldsdåd i Uppsala. Arkivbild.
Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt, under pressträff i förra veckan med anledning av den senaste tidens grova våldsdåd i Uppsala. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Sedan midsommar har polisen i Uppsala hanterat 15 händelser som kan kopplas till gängkriminalitet och annan organiserad brottslighet. Ett 30-tal personer sitter häktade – hälften av dem är under 18 år – vilket kan jämföras med föregående vecka då drygt 20 personer var häktade.

– I Uppsala län har vi den senaste veckan inte haft ett våldsdåd med dödlig utgång, men faran är långt ifrån över, säger Christer Birgersson, kommenderingschef för polisens särskilda händelse med anledning av våldsvågen.

Annons

Flera stora beslag har gjorts av vapen, sprängladdningar och narkotika. Nu arbetar man med tydlig polisiär närvaro på utsatta platser, något man kommer att fortsätta med under en längre period.

– Läget har lättat lite i Uppsala län. Kommenderingen har lyckats i sina mål och vi har inte haft några skadade eller avlidna de senaste veckorna. Tyvärr har vi inte samma lägesbild i Gävleborgs län, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt.

Han säger att polisen ser fram emot den nya lagstiftning som börjar gälla den 1:e oktober som ger åklagare och polis möjligheter att använda sig av hemlig avlyssning utan konkret brottsmisstanke.

– Det här kan bli ett viktigt verktyg när vi ska försöka stoppa framtida dåd som tar människoliv, säger Jale Poljarevius.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons