Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

S kan snabba på Natobeslutet

Socialdemokraterna är nära ett beslut i Natofrågan.
Samtidigt meddelar förbundet S-kvinnor att man står fast vid sitt nej till Nato.
Politik • Publicerad 3 maj 2022
Annika Strandhäll (S) är såväl minister i regeringen som ordförande för S-kvinnor. Arkivbild.
Annika Strandhäll (S) är såväl minister i regeringen som ordförande för S-kvinnor. Arkivbild.Foto: Lars Schröder/TT

Den 12 maj ska den säkerhetspolitiska dialogen med de socialdemokratiska partidistrikten avslutas. Det blir startskottet för partistyrelsens beslutsprocess.

– Rent hypotetiskt behöver vi ingen tid för att kalla in vår partistyrelse, så det kan gå på väldigt kort tid, säger Tobias Baudin.

Annons

– Våra stadgar säger ingenting om det och det har ju hänt att vi kallat med väldigt kort varsel. Vi skulle kunna göra det i dag eller i morgon, tillägger han.

TT: Kan du se ett scenario där det finns ett Natobeslut klart till Natomötet i Berlin den 14 maj?

– Rent hypotetiskt, absolut.

Nej bland S-kvinnor

Den befintliga planen är dock fortfarande att ta beslut i frågan på partistyrelsens ordinarie möte den 24 maj.

– Jag hoppas så många som möjligt kan ställa sig bakom en gemensam linje oavsett vad det blir, säger Baudin.

För att statsminister Magdalena Andersson och hennes regering ska kunna lämna in en ansökan förutsätts även stöd i hennes parti.

I förbundsstyrelsen för S-kvinnor, där klimat- och miljöminister Annika Strandhäll är ordförande, finns en majoritet för att säga nej till en Natoansökan, rapporterar Svenska Dagbladet.

På sin kongress förra året slog det socialdemokratiska kvinnoförbundet fast att Sverige fortsatt ska vara alliansfritt. Men medan det inom andra delar av partiet pågår intensiva diskussioner om huruvida man ska svänga i Natofrågan står S-kvinnor fast vid sin övertygelse.

"Riktigt svåra frågor"

Ett möte hölls med förbundsstyrelsen i förra veckan där en majoritet vill att man står fast vid ett nej. På torsdag den 5 maj ska distriktsordföranden i förbundet informeras.

"S-kvinnor har en lång historia och kamp i frågor som handlar om fred, nedrustning, avspänning och militär alliansfrihet och vi har i förbundsstyrelsen landat i att fortsatt vila i våra kongressbeslut att Sverige bör vara militärt alliansfria och stå utanför Nato", skriver Annika Strandhäll i en kommentar till SvD.

Annons

Hon fortsätter:

"Men vi har också stor respekt för den utmanande situation vårt land nu befinner sig i och vi går självklart in i samtalen i partiet om säkerhetspolitiken med respekt för olika perspektiv och utgångspunkten att alla socialdemokrater har Sveriges bästa för ögonen."

Redan tidigare har S-kvinnors distrikt i Skåne, ett av de största distrikten, meddelat att de på sin lokala kongress har beslutat att stå fast vid sitt nej.

Det är även känt att sidoförbundet Tro och och solidaritet står fast vid ett nej till Nato, enligt SvD. Det gör även ungdomsförbundet SSU.

Inom sidoförbundet S-studenter pågår just nu en säkerhetspolitisk diskussion, men inget talar för att man är på väg att ändra ståndpunkt från att Sverige ska vara militärt alliansfritt.

– Just nu finns inga indikationer på att vi kommer ändra oss, säger ordförande Emma Fastesson Lindgren till TT.

"Viktigt hur Finland agerar"

Väldigt många tycker det här är "riktigt svåra frågor", säger partisekreteraren Tobias Baudin.

– Det är en sak att säga något nu, här i dag, men det är också ett beslut för framtiden, säger Baudin, som säger att han själv inte bestämt sig hur han ställer sig i frågan.

Av vad Baudin hittills sett i den interna debatten är de stora frågorna för socialdemokrater när det gäller Nato kärnvapen, utländska trupper i landet och åtaganden gentemot andra Natoländer.

Han utesluter inte att det kan sluta med att Sverige inte ansöker om medlemskap i försvarsalliansen även om Finland går med. Men ett finländskt Natomedlemskap är ett förhållande som måste beaktas.

Annons

– De fattar inte våra beslut. Det gör vi självständigt. Men helt ärligt är det viktigt hur Finland agerar, säger han.

Vad som blir "bäst för Sverige i framtiden" måste vara avgörande för beslutet, enligt Baudin.

– Skulle vi gå med, förändras hotbilden då? Om vi inte går med och Finland går med, förändras hotbilden då? frågar han sig.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig formulering om vad som krävs för ett beslut om Natomedlemskap.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons