Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kristersson får två dagar till på sig

Moderatledaren Ulf Kristersson lyckades inte bli klar i tid med regeringsförhandlingarna med KD, SD och L.
Talmannen ger honom därför ett par dagar till att försöka bilda regering.
Politik • Publicerad 12 oktober 2022
Moderatledaren Ulf Kristersson på väg till talman Andreas Norlén för att lämna rapport om regeringsbildningen.
Moderatledaren Ulf Kristersson på väg till talman Andreas Norlén för att lämna rapport om regeringsbildningen.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Moderatledaren Ulf Kristersson (M) har begärt ytterligare "ett par" dagar att bilda regering.
Moderatledaren Ulf Kristersson (M) har begärt ytterligare "ett par" dagar att bilda regering.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Vi är i princip helt klara, säger Ulf Kristersson på en presskonferens efter att ha rapporterat till talmannen Andreas Norlén.

– Det är några detaljer som vi vill reda ut innan vi presenterar helheten.

Annons

Exakt vilka detaljer det handlar om vill Kristersson inte säga. Han betonar att de fyra partierna är överens om de stora frågorna, det som återstår ska vara frågor som inte är avgörande för själva regeringsbildningen.

– Vi har kommit i mål, men jag vill inte alls underskatta detaljernas betydelse, säger han.

Djävulska detaljer

Det brukar heta att djävulen sitter i detaljerna, och uppenbarligen bedömer Kristersson att partierna behöver ytterligare ett par dagar innan de är helt överens. Han har begärt att få fram till fredag på sig för att slutföra förhandlingarna, vilket talmannen också har gått med på.

En av stötestenarna har handlat om vilka partier som ska sitta i regeringen. Sverigedemokraterna har motsatt sig att Liberalerna ska få ministerposter, om SD själva får stå utanför. Flera källor i partierna talar om att L kommer att få betala ett högt politiskt pris för att SD ska acceptera det.

Sverigedemokraterna och Liberalerna har olika syn på flera frågor. Till exempel asylinvandring, biståndets storlek och om visitationszoner och anonyma vittnen ska införas.

Förhandlingarna är omfattande och handlar om det politiska innehållet, regeringens sammansättning och samarbetsformerna.

Kritisk statsminister

Arbetet med att bilda en ny regering har nu pågått i en månad. Ulf Kristersson fick den 19 september i uppdrag att sondera möjligheterna till att bilda regering, men redan den 14 september sade Moderatledaren på Facebook att "jag påbörjar nu arbetet med att bilda en ny handlingskraftig regering"

Kristersson tycker inte att förhandlingarna har tagit lång tid.

– Jag tycker inte det har tagit orimligt lång tid givet de stora frågorna vi har att hantera, säger Kristersson.

– Det är fyra partier som ibland har lite olika ingångar.

Annons

Enligt Kristerssons sätt att räkna har regeringsbildningen officiellt bara pågått i två veckor.

Statsminister Magdalena Andersson (S) är kritisk till att regeringsbildningen drar ut på tiden.

– Det vi har sett nu är fyra resultatlösa veckor som lägger grunden för fyra resultatlösa år, säger hon.

Omröstning på måndag

Sverige ser ut att få en regering som får ägna sig åt interna problem istället för att lösa Sveriges problem, enligt Andersson.

– Ulf Kristersson var glasklar under hela valrörelsen att hans sida var överens. Att svenska folket nu får ett helt annat besked gör mig bekymrad. Det skadar förtroendet för alla politiker, säger Andersson.

Senast på fredag klockan 11 ska Kristersson slutrapportera till talmannen. Om talmannen då anser att han kan föreslå Ulf Kristersson till statsminister kommer han att göra det samma dag. Statsministeromröstningen kan då hållas på måndag den 17 oktober.

"Jag är mån om att Sverige ska få en ny regering så snart som möjligt men arbetet bör samtidigt inte forceras. På samma sätt som Stefan Löfven fick förlängt uppdrag med två dagar i januari 2019 innan han slutrapporterade har jag nu givit Ulf Kristersson ytterligare två dagar", säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande, där han motiverar varför Kristersson får ytterligare tid på sig.

Fakta: Det här händer nu

Talmannen Andreas Norlén har förlängt Moderatledaren Ulf Kristerssons uppdrag att bilda regering.

Kristersson har nu till på fredag på sig, då han senast måste slutrapportera sitt uppdrag.

Förutsatt att Kristersson har underlag för en regering kommer talmannen samma dag föreslå Kristersson som statsminister för riksdagen. Riksdagen kan därefter bordlägga ärendet en gång på fredagen, och en gång på lördagen.

En statsministeromröstning kan efter det ske på måndagen den 17 oktober.

Enligt talmannen är tidsschemat preliminärt.

Källa: Talmanskansliet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons