Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Uppåt för bostadsrätter i storstäderna

En liten uppgång och vissa fall märktes på bostadsmarknaden under oktober. Störst ökning var på bostadsrättspriserna i Storstockholm och centrala Malmö.
Bostadsmarknad • Publicerad 5 november 2021
Den största mätta ökningen var för bostadsrätter i Storstockholm och i centrala Malmö, med två procent för båda. Arkivbild.
Den största mätta ökningen var för bostadsrätter i Storstockholm och i centrala Malmö, med två procent för båda. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson / TT
Prisutveckling de senaste tre månaderna, i procent.
Prisutveckling de senaste tre månaderna, i procent.Foto: Johan Hallnäs/TT

På riksnivå ökade bostadsrättspriserna med en procent föregående månad. För villor var priserna oförändrade, visar Svensk Mäklarstatistiks senaste mätningar.

Årstakten för bostadsrätter ligger nu på 7 procent och för villor 15 procent.

Annons

I storstadsområdena gick villapriserna både upp och ned. I Storstockholm och Storgöteborg ökade priserna med en procent vardera. I Stormalmö såg man däremot en minskning med en procent.

Den största mätta ökningen var för bostadsrätter i Storstockholm och i centrala Malmö, med två procent för båda.

I centrala Stockholm ökade priserna med en procent, för resten var priserna oförändrade.

– Sammanfattningsvis kan man säga att Storstockholm sticker ut lite grann. Om man tittar på bostadsrätter tickar priserna uppåt, till och med på två procent i hela länet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Fortsatt lugnt

Efter sommaren lugnade marknaden ner sig något, en utveckling som har fortsatt nu framåt hösten.

Per-Arne Sandegren säger att en lugn utveckling är trolig att vänta resten av året.

– Vi har haft kraftiga prisuppgångar som faller tillbaka på hela pandemiperioden, då är det rimligt att det lugnar ner sig. Vi har ju november kvar, men sedan har vi december och januari, och under just jul och nyår vet vi att marknaden normalt sett lugnar ned sig.

Pandemitrend kvar

En pandemitrend som verkar fortsätta är intresset för fritidshus. Det kommer ta ett tag innan den marknaden dämpas, säger Per-Arne Sandegren.

Årstakten för fritidshus ligger nu uppe på 20 procent.

– Det har fallit lite i skugga av de andra stora prisökningarna, men vi ser kraftiga ökningar på fritidshus. Det har att göra med pandemin och de reserestriktioner som har varit.

Annons

– Samtidigt är fritidshus en säsongsbetonad marknad, främst till vår och försommar. Det är då de största volymerna säljs. Nu är det mer stiltje men ändå mäter vi de här stora prisuppgångarna.

Genomsnittspriset på ett fritidshus i riket ligger på 2,4 miljoner kronor. Allra dyrast är det i Stockholm med 3,5 miljoner och billigast i Kronobergs län med 1,1 miljoner.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons