Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Man frias från att ha skakat barn till döds

En man som stod åtalad för att ha skakat sitt barn så kraftigt att det fick omfattande hjärnskador och senare dog frias.
Enligt Nyköpings tingsrätt är det inte bevisat att mannen skakat spädbarnet.
Brott • Publicerad 3 mars 2023
Nyköpings tingsrätt frikänner en man som stod åtalad för bland annat grovt vållande till annans död gällande ett spädbarn som dog i Trosa kommun sommaren 2022. Arkivbild.
Nyköpings tingsrätt frikänner en man som stod åtalad för bland annat grovt vållande till annans död gällande ett spädbarn som dog i Trosa kommun sommaren 2022. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Tingsrätten har bedömt att den skadebild barnet haft tillsammans med det som i övrigt har kommit fram i målet inte innebär att det är bevisat att mannen har skakat barnet", säger rådmannen Maria Böös i ett pressmeddelande.

Mannen som är i 25-årsåldern var åtalad för grovt vållande till annans död och grov misshandel. Enligt åklagaren hade han kraftigt skakat barnet så att det fick svåra hjärnskador och sedan dog. Mannen själv har hela tiden förnekat brott och sagt att han inte har skakat barnet, som då var fem månader gammalt.

Hund i hemmet

Annons

Mannen har i stället sagt att skadorna på barnet kan ha uppkommit då en hund i hemmet hoppat upp och lagt sig på barnet, en förklaring som enligt domstolen inte kan lämnas utan avseende.

– Det är en lättnad så klart, och man har kommit fram till en korrekt slutsats tycker jag, säger mannens försvarare Cecilia Werner.

Centralt för målet har varit vad man kan dra för slutsatser utifrån de medicinska fynd som gjorts hos barnet, säger Werner. Som domstolen nu kommer fram till har försvarets uppfattning hela tiden varit att man inte kan dra de slutsatser som åklagaren har gjort.

Släpptes ur häkte

Det var i slutet av juli förra året som polisen larmades till en adress i Trosa kommun, där barnet hittades allvarligt skadat. Barnet dog tre dagar senare. Larmet inkom som ett olycksfall, men polisen fattade sedan misstankar om brott.

Mannen satt häktad från i somras fram till den 17 februari i år, då han släpptes på fri fot efter det att huvudförhandlingen i Nyköpings tingsrätt avslutats.

"Jag har tagit del av domen och konstaterat att domstolen har frikänt mannen. Jag kommer nu noggrant gå igenom domen och ta ställning till om jag ska överklaga eller inte", säger åklagare My Lindholm i en kommentar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons