Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryska arméns kartor bekräftar egna förluster

Hundratusentals soldater har kallats in efter Vladimir Putins besked om mobilisering, enligt Kreml.
Men trots det förlorar de ryska styrkorna mer mark. Kartor från den ryska armén bekräftar förlusterna.
Ukraina • Publicerad 4 oktober 2022
Ukrainska soldater klipper håret på varandra i den återtagna staden Lyman den 3 oktober.
Ukrainska soldater klipper håret på varandra i den återtagna staden Lyman den 3 oktober.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Ukrainska styrkor fortsätter att avancera och har återtagit mer mark i regioner som Ryssland olagligen annekterat, något som bekräftas av kartor som det ryska försvarsdepartementet publicerat, rapporterar AFP.

Kartorna visar att Ryssland inte längre har kontrollen över byn Dudtjany vid floden Dnepr i Chersonregionen.

Annons

Enligt Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, har "numerärt överlägsna" ukrainska stridsvagnar "drivit in en djup kil" söder om byn Zolota Balka, som tidigare utgjorde frontlinjen vid Dnepr. Enligt honom har ryska styrkor dödat runt 130 ukrainska soldater i striderna.

Framsteg i Luhansk

Längre österut gör Ukraina även framsteg i den ryskockuperade regionen Luhansk, rapporterar BBC.

Cherson och Luhansk är tillsammans med Donetsk och Zaporizjzja de fyra ukrainska områden som Ryssland i fredags – i strid med folkrätten – annekterades efter de iscensatta så kallade "folkomröstningarna" i områdena.

Federationsrådet – det ryska parlamentets överhus – har enhälligt röstat för de olagliga annekteringarna, dagen efter att samma process klubbades i underhuset (statsduman).

FN:s generalförsamling kommer på måndag att ta upp annekteringarna, rapporterar AFP.

Förbjuder förhandlingar

På tisdagen svarar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på annekteringarna genom att publicera ett dekret som förbjuder ukrainska medborgare att förhandla med Rysslands president Vladimir Putin. Därmed är det formellt mer eller mindre uteslutet med en diplomatisk lösning på kriget, rapporterar AP.

Samtidigt växer den ryska armén, enligt Kreml. Sedan Putins mobiliseringsbesked den 21 september har över 200 000 ryssar mobiliserats till armén, säger Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu enligt statliga ryska medier.

Sjojgu uppger att de som rekryterats bara kan skickas till fronten efter ordentlig utbildning. De nya rekryterna tränas nu på 80 olika övningsplatser, enligt försvarsministern.

Exakt hur många som parallellt har lämnat Ryssland för att slippa strida i Ukraina är oklart. Bara till Kazakstan har fler än 200 000 ryssar tagit sin tillflykt, uppger landets myndigheter på tisdagen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons