Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ukrainska folket hyllades med Sacharovpriset

Det ukrainska folket tilldelades på onsdagen årets Sacharovpris för tankefrihet av Europaparlamentet – för medborgarnas motstånd mot Rysslands pågående anfallskrig.
EU • Publicerad 14 december 2022
Det ukrainska folket och dess representanter tog emot EU:s främsta människorättspris, Sacharovpriset, på onsdagen i Strasbourg.
Det ukrainska folket och dess representanter tog emot EU:s främsta människorättspris, Sacharovpriset, på onsdagen i Strasbourg.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Priset togs emot av sjukvårdaren Julia Pajevska, människorättsaktivisten Oleksandra Matvijtjuk och Ivan Fedorov, borgmästare i den ockuperade staden Melitopol, under en högtidlig ceremoni i Strasbourg, Frankrike.

Roberta Metsola, Europaparlamentets talman, säger att EU:s budskap är tydligt: Vi står med Ukraina.

Annons

– Vi har bevittnat ett inspirerande motstånd av vanliga medborgare som gör de ultimata uppoffringarna för att sinka en kolonn av stridsvagnar, pensionärer som står upp mot ryska soldater med inget annat än stolthet som vapen. Modiga kvinnor tvingas föda i underjordiska metrostationer, säger hon.

Sacharovpriset är EU:s främsta människorättspris och har delats ut sedan 1988. Det har fått sitt namn efter den ryske fysikern och dissidenten Andrej Sacharov. Prissumman är på 50 000 euro.

Det är andra året i rad som EU använder priset för att skicka signaler till Kreml. I fjol prisades den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons