Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ukrainsk författare död efter restaurangattack

Den ukrainska författaren Viktoria Amelina har avlidit sedan hon skadats i en rysk robotattack mot en restaurang i Kramatorsk i östra Ukraina i förra veckan, enligt ukrainska PEN.
Ukraina • Publicerad 3 juli 2023
Minst 13 personer har omkommit i samband med attacken mot en populär restaurang i den ukrainska staden Kramatorsk förra veckan.
Minst 13 personer har omkommit i samband med attacken mot en populär restaurang i den ukrainska staden Kramatorsk förra veckan.Foto: Alex Babenko/AP/TT

37-åriga Amelina skadades svårt i attacken mot pizzerian i tisdags. Hon avled av sina skador på ett sjukhus i staden Dnipro i lördags, uppger författarorganisationen i ett uttalande.

Amelina har sedan i fjol arbetat med att dokumentera krigsförbrytelser under det ryska anfallskriget mot Ukraina.

Annons

Hon befann sig i Kramatorsk med en delegation bestående av colombianska journalister och författare, skriver PEN. Delegationen åt middag på restaurangen när den ryska roboten slog ned. Colombianerna skadades lindrigt, enligt ett tidigare uttalande från organisationen.

13 personer, däribland flera barn, omkom i attacken. Minst 60 personer skadades, enligt ukrainska myndigheter.

Restaurangen i den ukrainskkontrollerade staden Kramatorsk har varit populär bland annat bland soldater, hjälparbetare och journalister.

Amelinas litterära verk har översatts till bland annat engelska, tyska, polska och spanska. Hon prisades med bland annat Joseph Conrads litteraturpris 2021 och nominerades som finalist till Europeiska unionens litteraturpris 2019.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons