Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ukrainastöd på Natomöte

Ännu mer stöd till Ukraina står i centrum när Natoländernas försvarsministrar och deras allierade träffas i Bryssel.
Sverige finns för första gången med som "blivande medlem".
Nato • Publicerad 12 oktober 2022
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens inför veckans försvarsministermöten i Bryssel.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens inför veckans försvarsministermöten i Bryssel.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Ett möte inom den "kontaktgrupp för Ukrainas försvar" som samlar ett 50-tal länder över hela världen inleder i eftermiddag Natoministrarnas träffar.

– Jag välkomnar de nya uttalanden som medlemsländerna gjort om att erbjuda mer avancerade luftförsvarssystem och annan kapacitet till Ukraina. Och jag ser fram mot fler leveranser, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens inför mötet.

Annons

I en särskild sittning med nordiska korrespondenter på plats varnar han samtidigt för att förlita sig för mycket på uppgifter om att Ryssland börjar få slut på vapen och ammunition.

– De har fortfarande avsevärda mängder och de försöker också skaffa sig ammunition från andra länder. Därför tror jag att man ska vara försiktig med att undervärdera Rysslands förmåga, säger Stoltenberg.

Han konstaterar också att följderna är särskilt drastiska för civilbefolkningen.

– Det är uppenbart att Ryssland har använt mycket av sin ammunition, särskilt de avancerade precisionsvapen som de har. Det har lett till att de nu i större grad använder sig av vapen med mindre precision och mindre träffsäkerhet vilket leder till större civila förluster, säger Natochefen.

Utöver kontaktgruppen för Ukraina består dagens egentliga Natomöte endast av en arbetsmiddag i kväll. I övrigt fortsätter mötet med tre olika sittningar i morgon.

För svensk del deltar försvarsminister Peter Hultqvist (S), nu för första gången på ett ministermöte med den status som "invitee" – inbjuden eller blivande medlem – som Sverige och Finland fick i somras.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons