Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Zelenskyj till Paris – hämtas av franskt plan

Ukraina utför inga attacker på rysk mark, säger president Volodymyr Zelenskyj i Berlin, dagen efter att Tyskland utlovat ett rekordstort nytt stödpaket till Ukraina.
Härnäst väntar en middag med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris.
Tyskland • Publicerad 14 maj 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Berlin.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Berlin.Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Volodymyr Zelenskyjs handskrivna inlägg i gästboken vid palatset Bellevue i Berlin.
Volodymyr Zelenskyjs handskrivna inlägg i gästboken vid palatset Bellevue i Berlin.Foto: Christophe Gateau/AP/TT
Volodymyr Zelensky och Olaf Scholz i Berlin.
Volodymyr Zelensky och Olaf Scholz i Berlin.Foto: Wolfgang Kumm/AP/TT

Tysklandsbesöket var den ukrainske presidentens första i landet sedan Rysslands fullskaliga invasion. Därefter reste Zelenskyj vidare till en annan europeisk tungviktare – den franska huvudstaden Paris.

Enligt president Emmanuel Macrons kansli skickade Frankrike ett flygplan för att hämta Zelenskyj i Tyskland.

Annons

De två ledarna ska äta middag och Macron kommer att "bekräfta Frankrikes och Europas orubbliga stöd för att återupprätta Ukraina", enligt presidentkansliets uttalande.

Det blir Zelenskys andra besök i Frankrike sedan Rysslands fullskaliga invasion. I februari gjorde Zelenskyj ett stopp i Paris och träffade då Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz där.

"Attackerar inte ryskt territorium"

Den stundande ukrainska motoffensiven syftar till att återta områden ockuperade av Ryssland – inget annat, hävdade Zelenskyj under en pressträff i Berlin på söndagen. Kommentaren kom efter den senaste tidens uppgifter om mystiska bränder, plan som störtat och tåg som spårat ur i Ryssland, framför allt i regionen Brjansk nära gränsen till Ukraina.

– Vi attackerar inte ryskt territorium. Vi har varken tid eller kraft till det, och heller inte nog vapen kvar för det, sade Zelenskyj.

I samband med söndagens Berlinvisit, där Zelenskyj mötte sin tyske motsvarighet Frank-Walter Steinmeier samt förbundskansler Olaf Scholz, lyfte den ukrainske presidenten återigen frågan om stridsflygplan till Ukraina.

– Vi jobbar på att skapa en stridsflygskoalition. I dag kommer jag att uppmana den tyska sidan att stötta Ukraina i den koalitionen, säger han.

"Stöder så länge det krävs"

Säkerhetspådraget under det ukrainska toppbesöket var enormt. Flera vägar i centrala Berlin spärrades av, båttrafiken förbi regeringskvarteret sattes på paus, invånarna uppmanades att bära id-handlingar och ovan huvudstaden snurrade helikoptrar.

"I den mest utmanade perioden i Ukrainas moderna historia har Tyskland visat sig vara en sann vän och pålitlig allierad som har stått sida vid sida med det ukrainska folket i kampen för att beskydda frihet och demokratiska värderingar", skrev Zelenskyj i gästboken i den tyska presidentens residens Schloss Bellevue på morgonen.

Därefter mötte den ukrainske ledaren Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

– Jag har sagt det många gånger och jag upprepar det gärna: Vi kommer att stötta er så länge det krävs, sade Scholz under en gemensam pressträff med Zelenskyj.

Nytt rekordpaket

Annons

Förbundskanslern upprepade också budskapet om att de ansvariga för kriget måste ställas inför rätta.

Det tyska stödpaket som kungjordes under lördagen uppges innehålla stridsvagnar av typen Leopard 1, pansarskyttefordon, drönare samt annan militär utrustning.

Enligt tidningen Der Spiegel är det den största tyska vapenleveransen till Ukraina sedan invasionen i fjol.

"Tyskland är en pålitlig allierad! Tillsammans för vi freden närmare!", skriver Zelenskyj i ett inlägg på Twitter där han tackar för stödet.

Lördagen tillbringade Zelenskyj i Italien där han träffade Italiens president Sergio Mattarella och premiärminister Giorgia Meloni, liksom påve Franciskus under en privat audiens i Vatikanen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons