Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

31 000 ukrainare får fortsatt skydd i Sverige

Drygt 31 000 personer från Ukraina har hittills fått förlängt skydd i Sverige enligt massflyktsdirektivet. Nästan alla som prövats har fått förlängt uppehållstillstånd, enligt Migrationsverket.
Samhälle • Publicerad 16 maj 2023
Bord med gosedjur som delades ut till barn från Ukraina som anlände till terminalen i Nynäshamn i mars i fjol. Arkivbild.
Bord med gosedjur som delades ut till barn från Ukraina som anlände till terminalen i Nynäshamn i mars i fjol. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Drygt 2 000 ansökningar återstår att avgöra för Migrationsverket. Perioden för att ansöka om förlängning var 1 februari till 4 mars i år.

"Så här långt har nästan alla vars ärenden vi prövat i sak beviljats förlängt uppehållstillstånd till den 4 mars 2024", säger Sanela Ovcina, regiondirektör på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Annons

I princip alla som ansökt om förlängning kommer att få besked innan maj månads slut, lovar Migrationsverket.

I januari var närmare 39 000 människor med skydd under massflyktsdirektivet inskrivna hos Migrationsverket. Sedan dess har 5 500 personer skrivits ut och bedömts ha lämnat landet.

EU:s massflyktsdirektiv aktiverades den 4 mars i fjol, sedan Ryssland attackerat Ukraina. Det innebär att ukrainska flyktingar erbjuds omedelbart och tidsbegränsat skydd inom EU.

I dag finns drygt 33 000 flyktingar från Ukraina med uppehållstillstånd till den 4 mars nästa år i Sverige.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons