Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ukraina vill ha FN-soldater vid Zaporizjzja

Ukraina • Publicerad 7 september 2022
Jodtabletter delas ut på en skola i närheten av kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina i händelse av en strålningsläcka.
Jodtabletter delas ut på en skola i närheten av kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina i händelse av en strålningsläcka.Foto: Leo Correa/AP/TT

Ukrainas statliga energibolag Energoatom föreslår att fredsbevarande FN-styrkor stationeras vid kärnkraftverket Zaporizjzja.

I ukrainsk tv säger Energoatoms chef att en säkerhetszon skulle kunna upprättas genom ett tillbakadragande av ryska trupper och en utplacering av FN-soldater. Han påpekar också att en större incident vid kärnkraftverket inte bara skulle få konsekvenser i Ukraina, utan även utanför landets gränser.

Annons

Uttalandet kommer dagen efter att Internationella atomenergiorganet (IAEA) kallade situationen vid kärnkraftverket för "ohållbar" och krävde ett omedelbart upprättande av en säkerhetszon.

På onsdagen säger Rysslands president Vladimir Putin att han litar på IAEA:s rapport och kallar FN-organet för en "mycket pålitlig internationell organisation", uppger ryska Interfax. Putin tillägger dock att IAEA "agerar under påtryckningar från USA och europeiska länder".

Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån AP om fortsatt beskjutning i närheten av Zaporizjzja.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons