Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Zelenskyj lovar ge styrkor allt de behöver

De ukrainska styrkor som försvarar städerna Bachmut och Soledar i östra Ukraina ska förses med alla nödvändiga vapen, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Ukraina • Publicerad 12 januari 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lovar förse styrkorna som strider om Soledar och Bachmut med "ammunition och allt nödvändigt". Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lovar förse styrkorna som strider om Soledar och Bachmut med "ammunition och allt nödvändigt". Arkivbild.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

"Jag vill betona att de enheter som försvarar dessa städer kommer att förses med ammunition och allt nödvändigt, i tid och utan uppehåll", säger Volodymyr Zelenskyj i ett uttalande efter ett möte med högre militära tjänstemän.

Ukrainska styrkor fortsätter strida om kontrollen över den lilla staden Soledar i Donetsk. Båda sidor har meddelat stora förluster i striderna om det lilla samhället och den närliggande staden Bachmut, som Ryssland har försökt ta över i flera månader.

Annons

Tidigare under torsdagen hävdade Donetsks guvernör Pavlo Kyrylenko i ukrainsk tv att mer än 100 ryska soldater under det senaste dygnet ska ha dödats i striden om Soledar.

– Ryssarna har bokstavligen marscherat på sina egna soldaters kroppar och bränt allt i sin väg, säger han.

Kan inte evakueras

Före kriget hade Soledar runt 10 000 invånare. I dag befinner sig drygt 500 civila där, enligt Kyrylenko.

De flesta av dem är över 50 år gamla, säger guvernören och lägger till att han inte har någon information om det finns barn där.

– Det är inte sant om jag säger att de inte vill lämna nu. Vi gör vårt bästa för att hjälpa människor att åka därifrån, säger Kyrylenko, med tillägget att en evakuering i nuläget är "orealistisk".

Slåss envist

Soledars fall skulle vara en välkommen seger för Kreml som under de senaste månaderna fått svälja flera militära motgångar.

Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, berömmer de ryska styrkornas "osjälviska och modiga agerande", och poängterar att det hjälper Ryssland att gå fram i Soledar.

– Ett jättelikt arbete har gjorts i Soledar, säger han, enligt nyhetsbyrån AP.

Ukrainas vice försvarsminister Hanna Malyar sade tidigare under torsdagen att "de häftigaste och hårdaste striderna fortsätter i Soledar-området".

– Trots den svåra situationen slåss ukrainska soldater envist.

Annons

Tidigare i veckan hävdade den ryska paramilitära Wagnergruppen att den har tagit kontroll över Soledar, men både Ukraina och det ryska försvarsdepartementet tillbakavisade uppgifterna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons