Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryska attacker fokuserar på energiinfrastruktur

Ryssland riktar sina omfattande attacker mot landets energiinfrastruktur, konstaterar den ukrainske premiärministern.
Därför ombeds ukrainarna nu att spara på sin elförbrukning.
Ukraina • Publicerad 11 oktober 2022
En räddningsarbetare går förbi en brinnande bil efter de ryska attackerna mot Kiev.
En räddningsarbetare går förbi en brinnande bil efter de ryska attackerna mot Kiev.Foto: Roman Hrytsyna/AP/TT
Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver samt annekterade områden den 10 oktober.
Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver samt annekterade områden den 10 oktober.Foto: Johan Hallnäs/AP/TT

"Vi ber er att återigen begränsa er användning av elförbrukning. Under den period när el används mest – mellan klockan 17 och 23 – vänligen använd inte energiintensiva apparater. Eftersom terroriststaten fortsätter sina massiva attacker mot energiinfrastrukturen i vårt land för andra dagen i rad".

Det skriver premiärministern Denys Sjmyhal på meddelandeappen Telegram.

Annons

En ny, mindre, våg av ryska projektiler har riktats mot västra och södra delar av Ukraina, dagen efter den blodiga ryska vedergällningen mot civila över hela landet.

I Lviv-regionen – nästan längst västerut i landet – träffades två energianläggningar av robotar eller drönare på tisdagen, enligt guvernör Maksym Kozytskyj. Om det blev några personskador är oklart, men strömmen bröts på många håll, bara timmar efter det att den återupprättats efter måndagens blodiga bombningar.

Sköt ner ryska robotar

I Dnipropetrovsk, ungefär i mitten av landets östra halva, lyckades Ukraina på tisdagen skjuta ned fyra annalkande ryska robotar, uppger guvernör Valentyn Reznitjenko.

Även i söder stoppades ett antal ryska anfall av luftvärn, enligt myndigheter i bland annat Odessa och Mykolajiv. Lämna inte skyddsrummen, manade Mykolajiv-guvernören Vitalij Kim invånarna, "det finns för många robotar kvar i luften".

Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov anser att det militära stödet till Ukraina i allt högre grad drar in västerländska länder i en konflikt. I ett uttalande som citeras av den ryska nyhetsbyrån Ria säger han att "Ryssland kommer att tvingas ta till relevanta motåtgärder, inklusive assymetriska sådana".

FN: "Oförlåtliga attacker"

Måndagens robotattacker mot en rad ukrainska städer, däribland huvudstaden Kiev, krävde minst ett 20-tal civila liv. De beskrivs som en rysk vedergällning efter helgens explosion på Kertjbron som förbinder det olagligt annekterade Krim med Ryssland.

FN:s flyktingkommissionär Filippo Grandi varnade på måndagskvällen för att många fler kan tvingas fly Ukraina efter de senaste ryska attackerna, som han kallar "oförlåtliga".

– Bombningen av civila, av hus, av icke-militär infrastruktur på ett urskillningslöst sätt i många städer över hela Ukraina betyder att kriget blir svårare och svårare för civila. Jag befarar att händelserna under de senaste timmarna kommer att leda till fler flyktingar.

Internflyktingar

Sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari har fler än 7,6 miljoner ukrainska flyktingar registrerats över hela Europa. Ett antal av dessa har återvänt till Ukraina, men över 4,2 miljoner ukrainare har registrerat sig för tillfällig skyddsstatus i EU-länder.

Ytterligare närmare sju miljoner människor har dessutom fördrivits inom landet, enligt FN:organet UNHCR.

Annons

Grandi säger att människor troligtvis främst kommer att fly inom Ukraina efter måndagens attacker.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons