Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ukraina och Taiwan i fokus när Putin möter Xi

För första gången sedan Rysslands storinvasion av Ukraina i februari ska president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping träffas, på torsdag då den asiatiska samarbetsorganisationen SCO inleder sitt toppmöte i Uzbekistan.
Uzbekistan • Publicerad 14 september 2022
Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping träffades senast den 4 februari, i samband med vinter-OS.
Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping träffades senast den 4 februari, i samband med vinter-OS.Foto: Aleksej Druzjinin, Kreml via AP/TT

Putin har redan träffat Li Zhanshu, ledamot i Kinas mäktiga politbyrå, som han diskuterat "flera frågor angående hanteringen av Ukraina, Taiwan och så vidare" med, uppger Jurij Usjakov, Putins rådgivare i utrikesfrågor, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Detta samtal, fast på högre nivå och med fler punkter, kommer att fortsättas på mötet med våra ledare, säger Usjakov.

Annons

Putin och Xi träffades senast den 4 februari, samtidigt som vinter-OS i Peking inleddes och bara veckor före Ryssland gick in i Ukraina.

Då kungjordes ett omfattande gemensamt samarbetsprogram mellan de två länderna. Kina har inte fördömt Rysslands invasion av Ukraina – något som uppskattas av Ryssland.

– Kina har en balanserad inställning till Ukrainakrisen och har tydligt förklarat att det förstår varför Ryssland tvingades inleda den särskilda militäroperationen, detta kommer givetvis diskuteras i detalj under kommande möte, säger Usjakov om kriget.

Även handel och ekonomiskt samarbete mellan de två länderna, som väntas nå nya rekordnivåer i år, kommer att diskuteras.

Efter mötet i uzbekiska Samarkand kommer ett trilateralt sammanträde äga rum då Mongoliets president Khurelsukh Ukhnaa ansluter sig. Då kommer bygget av en gasledning mellan Ryssland och Kina via Mongoliet att diskuteras, skriver Interfax.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons