Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nödstöd och vapenhjälp till Ukraina

Ukrainas hoppas på utökad EU-press på Rysslands energisektor.
Frankrike lovar 1,1 miljarder kronor till Ukraina för direkta vapenköp, medan Internationella valutafonden lösgör stöd på 14,6 miljarder kronor.
Ukraina • Publicerad 7 oktober 2022
Ett videoframträdande med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Ett videoframträdande med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.Foto: Carina Johansen/AP/TT
Rysslands president Vladimir Putin (två från vänster) firar 70-årsdag med ledare för forna Sovjetrepubliker utanför S:t Petersburg.
Rysslands president Vladimir Putin (två från vänster) firar 70-årsdag med ledare för forna Sovjetrepubliker utanför S:t Petersburg.Foto: Alexei Danichev/Sputnik Kreml via AP/TT
En bombad byggnad i Zaporizjzja.
En bombad byggnad i Zaporizjzja.Foto: Ukrainas räddningsverk/AP/TT

Stridslinjerna i östra Ukraina, både i nordliga och sydliga delarna, fortsatte att bölja på fredagen. Efter dagar av ukrainska framgångar meddelades det att ryska trupper gjort framryckningar i Bachmut där Ukraina tidigare avancerat.

Kiev och president Volodymyr Zelenskyj valde på fredagen att vända sig direkt till EU-länderna och toppmötet i Prag där stats- och regeringschefer möts.

Annons

I ett videotal till EU-ledarna sade Zelenskyj att han hoppas på ytterligare krafttag mot Rysslands energisektor, en vädjan som kom sedan EU förstärkt sanktioner mot Ryssland.

– Vi måste fortsätta i denna riktning – en riktning som leder till press på den ryska energisektorn, på Rysslands främsta inkomst för landets aggressioner, sade Zelenskyj.

"Avfyrat en energirobot"

EU:s rådsordförande Charles Michel tog också upp rysk energi i ett anförande och liknade den ryska energipolitiken vid ett vapen:

– Ryssland har avfyrat en energirobot mot den europeiska kontinenten och världen, sade han.

Men löften om att beväpna Ukraina ytterligare kom från medlemsländer.

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade från toppmötet i Prag att Frankrike inrättar en fond på motsvarande 1,1 miljarder kronor.

– Vi skapar denna speciella, öronmärkta fond med ett kapital på initialt 100 miljoner euro som ska gå till köp av materiel som vi redan har levererat. Vi fortsätter att leverera vapen, försvarsvapen, sade Macron efter ett av mötena i Tjeckiens huvudstad.

Han uppgav att Frankrike och Danmark diskuterar leverans av kanoner till Ukraina.

Sent på fredagen meddelade Internationella valutafonden IMF att den ger 1,3 miljarder dollar – motsvarande omkring 14,6 miljarder – kronor för att hjälpa Ukraina att "klara av akuta betalningar", samtidigt som det är ett stöd för att Ukraina bland annat ska klara av framtida räntebetalningar på lån, skriver AFP.

I Konstantinpalatset utanför S:t Petersburg, president Vladimir Putins hemstad, firade den ryske presidenten sin 70-årsdag med att träffa ledare för ett par forna Sovjetrepubliker. Högtidligheter hade tonats ned; Belarus president Aleksandr Lukasjenko gav Putin ett presentkort på en traktor.

Stigande dödstal

Annons

Antalet döda i de senaste ryska attackerna mot bostäder i ukrainska Zaporizjzja steg till minst tolv på fredagskvällen, rapporterar AP. För första gången uppges ryssarna använda iranska drönare mot den strategiskt viktiga staden.

Efter robotanfall mot lägenhetsbyggnader i torsdags har antalet döda nu stigit över tio. Ytterligare över tjugo personer har räddats levande ur raserade byggnader efter robotanfallen mot bostadshus.

Anfallen fortsätter enligt regionens guvernör Oleksandr Staruch. Förutom robotar används Shahed-136, så kallade kamikaze-drönare från Iran.

De är ett relativt nytt inslag i krigföringen. Bombdrönarna väger ungefär 200 kilo styck och är mycket billigare än robotar. Häromdagen användes de enligt Ukraina i oväntade ryska attacker nära Kiev och nu för första gången i Zaporizjzja-området.

Iran har inte erkänt några leveranser av vapen till Ryssland, men Ukrainas president säger att det handlar om ett "ondskans samarbete".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons