Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ukraina hyllar Tyskland för tung vapenleverans

Den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba berömmer Tyskland för att ha övervunnit en "psykologisk barriär" genom att skicka tunga vapen.
Ukraina • Publicerad 15 maj 2022
Dmytro Kuleba har varit i Tyskland några dagar. I fredags träffade han utrikesministrar och andra representanter för G7-länderna i Weissenhaus.
Dmytro Kuleba har varit i Tyskland några dagar. I fredags träffade han utrikesministrar och andra representanter för G7-länderna i Weissenhaus.Foto: Marcus Brandt/DPA/AP/TT

Efter att tidigare ha begränsat det militära stödet till lättare defensiva vapen är Tyskland nu på gång att leverera artillerivagnar till Ukraina.

– Den första psykologiska barriären har övervunnits, säger Dmytro Kuleba i en video på Facebook i samband med utrikesministermötet i den tyska huvudstaden Berlin.

Annons

Kuleba berättar att ukrainska soldater varit i Tyskland för att utbilda sig på vapnet i fråga. Det rör sig om Panzerhaubitze 2000, en bepansrad bandhaubits, ansedd som ett av världens kraftfullaste artillerisystem.

– Det här är ett extremt viktigt ögonblick för vår relation, eftersom det blir de första tunga vapnen som Tyskland inom kort skickar till Ukraina, säger Kuleba och tillägger att vapnet kommer att kunna "krossa fienden".

Tyskland meddelade i förra veckan att man kommer att leverera sju sådana haubitsar till Ukraina.

Kuleba har under mötet i Berlin även diskuterat nya vapenleveranser med USA:s utrikesminister Antony Blinken.

"Mer vapen och annan hjälp är på väg till Ukraina", skriver Kuleba på Twitter på söndagen efter träffen med Blinken.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons