Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tyskt toppbesök i Vita huset om Ukraina

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz är på blixtvisit hos USA:s president Joe Biden i Vita huset.
Arbetsmötet gäller utvecklingen i Ukraina och hålls samtidigt som USA lovar att skicka ammunition för över fyra miljarder kronor till ukrainsk militär.
Ukraina • Publicerad 3 mars 2023
Tysklands förbundskansler och USA:s president Joe Biden i Vita huset.
Tysklands förbundskansler och USA:s president Joe Biden i Vita huset.Foto: Susan Walsh/AP/TT
USA har beslutat om nytt stöd med ammunition till bland annat raketartillerisystemet Himars i Ukraina. Arkivbild.
USA har beslutat om nytt stöd med ammunition till bland annat raketartillerisystemet Himars i Ukraina. Arkivbild.Foto: Alexandru Dobre/AP/TT

De två ledarna visade upp sig för en traditionell bild tillsammans, vilket sågs som tillräckligt för att visa den enighet som råder om fortsatt stöd för Ukraina.

Ingen presskonferens var planerad i samband med mötet. Till det lilla pressuppbåd som mötte de två vid fototillfället konstaterade Biden att senast de två var på tu man hand "så mobiliserade Ryssland styrkor vid Ukrainas gräns".

Annons

Det var i februari 2022.

Nu, ett år senare, sade Scholz:

– Vi kommer att fortsätta att stödja Ukraina så länge som det varar och så länge som det behövs.

USA:s regering meddelade också att justitieminister Merrick Garland rest till Lviv i västra Ukraina för en konferens om internationell rätt och möjligheten att kunna ställa Ryssland till svars för misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Kreml varnar

I Kreml i Moskva varnade president Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov västmakter, och då speciellt Tyskland, att skicka vapen till Ukraina.

– Det är uppenbart att (vapenstödet) förlänger konflikten och att det kommer få tragiska konsekvenser för det ukrainska folket, sade Peskov strax innan mötet i Washington DC inleddes.

Men från USA:s utrikesdepartement kom samtidigt besked om ett nytt, stort militärt stödpaket till Ukraina, främst bestående av ammunition.

Stödet är på 400 miljoner dollar, motsvarande omkring 4,2 miljarder kronor.

I leveransen ingår ammunition till raketartillerisystemet Himars och till USA-tillverkade artilleripjäser.

USA skickar även provisoriska broar som tillåter möjligheter att ta sig över floder och andra vattendrag, meddelar USA:s utrikesdepartement.

Nyttjar vapen effektivt

Annons

"Ukraina använder materielen effektivt för att försvara sig", skriver amerikanska UD och lägger till att ammunition till de levererade stridsfordonen av typ Bradley ingår paketet.

Samtidigt pågår utbildning av ukrainsk militär på de olika nya vapensystem som levererats från flera västländer, medan USA förbereder utbildningsstöd för omfattande militära insatser, rapporterar AFP.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons