Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ukraina får flankstöd i EU

Visa mod! Maningen kommer från EU-parlamentets gruppledare till medlemsländerna om att ge Ukraina och Moldavien kandidatstatus.
Men Georgien får vänta.
EU • Publicerad 9 juni 2022
Ruslan Stefantjuk, talman i det ukrainska parlamentet (radan) tillsammans med EU-parlamentets talman Roberta Metsola efter ett framträdande i EU-parlamentet i onsdags.
Ruslan Stefantjuk, talman i det ukrainska parlamentet (radan) tillsammans med EU-parlamentets talman Roberta Metsola efter ett framträdande i EU-parlamentet i onsdags.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

I ett gemensamt uttalande från gruppledarna ges ett tydligt flankstöd till de forna Sovjetrepublikernas önskemål om en framtid i EU.

"EU måste visa mod, beslutsamhet och framtidssyn i dagens kontext av ett brutalt krig mot vår europeiska granne", heter det bland annat.

Annons

"Ukrainska medborgare vill leva i ett fritt, demokratiskt och välmående land som är en stolt och engagerad medlem i den europeiska familjen. Därför manar vi er starkt att ge kandidatstatus till Ukraina och Moldavien", skriver gruppledarna i brevet som är riktat till det toppmöte som EU-ländernas stats- och regeringschefer håller i Bryssel i midsommar.

För Georgien är EU-parlamentets uppmaning än så länge bara att man ska "arbeta" för att ge landet kandidatstatus.

Ett separat uttalande antogs samtidigt av hela EU-parlamentet där man uttrycker sin oro över mediasituationen och journalisters säkerhet i Georgien och vill se sanktioner mot oligarken och förre premiärministern Bidzina Ivanisjvili.

EU-kommissionen väntas inom kort ge sin rekommendation om en eventuell kandidatstatus för länderna. Flera tunga EU-länder, däribland Tyskland och Frankrike, uppges dock vara tveksamma till att utlova statusen redan nu.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons