Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Motstridiga bud om striderna i Sievjerodonetsk

I de hårda striderna i staden Sievjerodonetsk har Ukraina lyckats ta tillbaka en femtedel av området från ryska styrkor, enligt det regionala styret.
Men Ryssland hävdar tvärtom. Landets försvarsdepartement påstår på lördagseftermiddagen att flera ukrainska enheter lidit stora förluster och nu retirerar från staden.
Ukraina • Publicerad 4 juni 2022
En ukrainsk soldat nära frontlinjen i Donetsk.
En ukrainsk soldat nära frontlinjen i Donetsk.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Det är den ryska nyhetsbyrån Interfax som citerar försvarsdepartementet som hävdar flera ukrainska förluster och att vissa ukrainska styrkor drar sig tillbaka. Även nyhetsbyrån AFP citerar det ryska försvarsdepartementet i liknande ordalag.

Tidigare under dagen sade Serhij Hajdaj, guvernör i Luhansk, att Ukrainas styrkor lyckats ta tillbaka runt en femtedel av området som Ryssland intagit under slaget om Sievjerodonetsk i Luhansk.

Annons

– Situationen i regionen som helhet är extremt svår. Striderna koncentreras nu till Sievjerodonetsk eftersom den ryska armén lägger all sin kraft och alla sina reserver på den här staden, säger guvernören Serhij Hajdaj i en intervju som publicerats på hans sociala medier, enligt AFP.

Två veckor

President Volodymyr Zelenskyj sade i torsdags att landets styrkor hade haft viss framgång i de hårda striderna, men gav då inga detaljer.

Storbritanniens försvarsdepartement har på Twitter bedömt att staden troligtvis kommer att falla inom två veckor och att Ryssland då kommer att kontrollera hela Luhanskregionen.

Men offensiven i östra Ukraina har varit kostsam för Ryssland och de två senaste dagarnas framgångar på slagfältet för Ukraina visar att dess styrkor kommer att kunna stå emot Rysslands offensiv fram tills att nya avancerade raketsystem anländer från väst, uppger Hajdaj rapporterar AP.

"Förstör allting"

Den ryska offensiven mot industristaden Sievjerodonetsk har varit intensiv och situationen påminner om hamnstaden Mariupol, där ukrainska styrkor höll sig kvar i veckor innan de beordrades att lägga ned vapnen.

Hårda strider böljar fram och tillbaka, kvarter för kvarter, och lämnar en stad i ruiner.

– De förstör allting, helt enkelt, säger Serhij Hajdaj om de ryska styrkorna, enligt Reuters.

Runt 13 000 invånare uppges vara kvar i staden och har sökt skydd i källare, enligt Hajdaj. Omkring 800 ska ha gömt sig i skyddsrum tillhörande en av Europas största kemfabriker, Azot, som har varit under intensiv beskjutning från ryska styrkor.

Omringa städerna

Även i grannstaden Luhansk, som ligger tvärs över floden från Sievjerodonetsk, är striderna intensiva. Där är omkring 20 000 människor fortfarande kvar, omkring en femtedel av stadens befolkning före kriget, säger Hajdaj enligt AP.

Ryssland försöker med intensiva attacker omringa städerna, som är de enda i Luhanskprovinsen som ännu inte kontrolleras av ryska styrkor, och på så sätt få full kontroll över regionen i östra Ukraina.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons