Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ukraina bekräftar anfall mot ockuperade Krim

Den ukrainska militären hävdar att man "framgångsrikt" genomfört en attack mot den av Ryssland ockuperade Krimhalvön, rapporterar BBC. Det rör sig om den ryska Svartahavsflottans högkvarter som har satts i brand.
En person saknas efter attacken.
Ukraina • Publicerad 22 september 2023
Kertj-bron mellan det ockuperade Krim och Ryssland. Arkivbild.
Kertj-bron mellan det ockuperade Krim och Ryssland. Arkivbild.Foto: AP/TT
Människor inspekterar krigets förödelse i Zaporizjzja i Ukraina.
Människor inspekterar krigets förödelse i Zaporizjzja i Ukraina.Foto: Andrijenko Andrij/AP/TT

– Jag vill återigen tacka flygvapnets piloter, hälsade det ukrainska flygvapnets befälhavare Mykola Olesjtjuk efter attacken som rapporteras ha ägt rum på fredagsförmiddagen.

Före den ukrainska bekräftelsen om att man låg bakom attacken kom, hade rysstrogna tjänstemän uppgivit att den ryska Svartahavsflottans högkvarter i Sevastopol på Krim börjat brinna efter ett ukrainskt anfall.

Annons

– Fienden sköt mot flottans högkvarter. Vrakdelar har fallit ned nära Lunatjarskij-teatern, sade en rysstrogen talesman enligt lokala medier.

Kraftfulla kryssningsrobotar

Först talades det om raketer, men sedan talade vittnesmålen om kryssningsrobotar, som är avsevärt mycket större och kraftfullare. Flera projektiler rapporteras ha skjutits ned av ryskt luftvärn.

Men minst en kom alltså igenom, och i videosnuttar syns hur rökmoln tornar upp sig över staden.

Moskvaregimen meddelade först också att minst en soldat hade dödats i attacken, men ändrade sig sedan till att soldaten bara är saknad.

En konsekvens av den ukrainska offensiven i Svarta havet är att spannmålsfartyg nu vågar ge sig av söderut igen.

Taggade bilder

Ett annat positivt tecken för Ukraina är att ukrainska styrkor nu opererar bakom Rysslands tredje och sista försvarslinje i västra Zaporizjzja, skriver tankesmedjan ISW i en rapport.

I rapporten manas dock till försiktighet, och man vill inte tala om ett fullt genombrott i Zaporizjzja. Geotaggade bilder, som ska ha tagits i torsdags, sägs visa ukrainska bepansrade fordon söder om de ryska skyttegravar och hinder som utgör den tredje linjen. Dessa ska vara inblandade i "begränsade strider" väster om Verbove.

Längre österut, vid staden Bachmut, går Ukraina till samordnat anfall mot ett antal byar, uppger rysstrogna tjänstemän i området.

– Läget i Bachmut förblir akut, granateld skapar kaos, säger talesmannen Denis Pusjilin i en video.

Han hävdar dock att de ryska ockupationsstyrkorna håller emot.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons