Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Uganda döms betala skadestånd till Kinshasa

Internationella domstolen i Haag (ICJ) har dömt Uganda att betala 325 miljoner dollar (nästan tre miljarder kronor) i skadestånd till grannlandet Kongo-Kinshasa efter det brutala krig som pågick som mest för två decennier sedan sedan.
Nederländerna • Publicerad 9 februari 2022
Demonstranter som ropar slagord mot Uganda och Rwanda tillsammans med en FN-bil i Kongo-Kinshasas tredje största stad Kisangani. Arkivbild från april 2001.
Demonstranter som ropar slagord mot Uganda och Rwanda tillsammans med en FN-bil i Kongo-Kinshasas tredje största stad Kisangani. Arkivbild från april 2001.Foto: Rodrique Ngowi/AP/TT

Beskedet kom på onsdagen och beloppet är bara en bråkdel av de elva miljarder dollar som Kongo-Kinshasa har krävt.

Enligt chefsdomaren i Haag Joan Donoghue döms Uganda att betala 225 miljoner dollar i skadestånd som är kopplat till individer, 40 miljoner dollar för skador på egendom, och 60 miljoner dollar för skador som tillfogats naturresurser.

"Ej tillräckliga bevis"

Annons

Redan 2005 dömdes Uganda att betala krigsskadestånd till Kongo-Kinshasa, men några pengar betalades aldrig ut. Kongo-Kinshasa krävde då mer än elva miljarder för förlorade människoliv och skador i samband med kriget i det jättelika landets östra delar.

Men i onsdagens dom konstaterade Donoghue att hon inte funnit "tillräckligt med bevis" för Kongo-Kinshasas påstående om att cirka 180 000 civila dödades under kriget.

– Rätten anser att bevisen som har presenterats pekar på att antalet dödsfall som Uganda är skyldigt att betala skadestånd för ligger mellan10 000 och 15 000 människor, sade hon.

Stor ekonomisk potential

Som mest var nio afrikanska länder inblandade i det förödande kriget – där Uganda och Rwanda stödde rebellstyrkor mot Kongo-Kinshasas regering.

Kriget har kallats "andra Kongokriget" och det inleddes 1998 och har hittills beräknats kostat fem miljoner människor livet till följd av våld, hunger och sjukdomar, vilket gör konflikten till den dödligaste i världen sedan andra världskriget.

Kongo-Kinshasa är ett land med stor ekonomisk potential med rika fyndigheter av kobolt, koppar, olja, diamanter och guld, men klassas som ett av världens mest korrumperade länder.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons