Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tysklands gröna vill se SPD-ledd regering

Tyska miljöpartiet De gröna vill gå vidare med formella koalitionssamtal med Socialdemokraterna (SPD) och liberala FDP, i syfte att bilda en SPD-ledd regering.
Det meddelar partiledarduon Annalena Baerbock och Robert Habeck vid en pressträff i Berlin, rapporterar bland annat .
Tyskland • Publicerad 6 oktober 2021
De grönas språkrör Annalena Baerbock vid en Fridays for future-demonstration i Köln i september. Arkivbild.
De grönas språkrör Annalena Baerbock vid en Fridays for future-demonstration i Köln i september. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

SPD gick segrande ur valet, med 25,7 procent av rösterna, strax före Angela Merkels kristdemokrater (CDU/CSU), som gjorde sitt överlägset sämsta val någonsin och fick 24,1 procent. Trots det har SPD-toppen Olaf Scholz utsikter att bilda regering varit osäkra, då han behöver stöd av både De gröna och FDP för att sy ihop en koalition med majoritet i förbundsdagen.

De gröna har under valrörelsen varit tydliga med att man helst vill se en SPD-ledd regering, medan FDP har en politik som ligger betydligt närmare Kristdemokraterna. En så kallad trafikljuskoalition, ledd av SPD, har trots det betraktats som det mest sannolika, bland annat då CDU är svårt sargat både av valresultatet och intern kritik mot partiledaren Armin Laschet.

Annons

– Det är för närvarande ett förslag till FDP. Låt oss se hur de svarar, säger Habeck enligt Reuters, och lägger till att partierna fortfarande är oense om flera frågor.

Samtliga trafikljuspartier har träffats för tvåpartssamtal, men inte alla tre samtidigt som De gröna nu föreslår.

FDP-ledningen kommer att göra ett uttalande klockan 11 på onsdagsförmiddagen, skriver man i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons