Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tyskland sänder utrikesministern till Kiev

I mitten av april fick Tysklands president Frank-Walter Steinmeier nobben när han ville besöka Ukraina.
Nu har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bjudit in honom och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz till ett besök i Kiev – men Scholz skickar först utrikesministern.
Tyskland/Ukraina • Publicerad 5 maj 2022
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier (till vänster) och landets förbundskansler Olaf Scholz har bjudits in till ett besök i Ukraina. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Inbjudan lades fram under ett telefonsamtal med Steinmeier på torsdagen, uppger en källa från presidentens kansli för AFP. Enligt källan klarades "tidigare irritationer" upp och Steinmeier uttryckte sin "solidaritet, respekt och stöd" för Ukraina.

Steinmeier skulle besökt Kiev redan i mitten av april, tillsammans med sina motsvarigheter i Polen och de baltiska länderna. Men då fick Steinmeier veta att han inte var välkommen.

Annons

Anledningen var enligt Ukraina att den tyske presidenten främst har en ceremoniell roll. Och Ukraina ville bara träffa Scholz.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari har Steinmeier, som tidigare varit utrikesminister, fått skarp kritik för att han under flera år fört en alltför mjuk politik mot Moskva.

Scholz i sin tur har kritiserats för sin tvekan inför att skicka tunga vapen till Ukraina. Men i förra veckan beslutade Tyskland att bland annat förse Kiev med luftvärnskanonvagnar.

Senare under torsdagen meddelade Scholz att han skickar utrikesminister Annalena Baerbock till Kiev. Scholz sade på en pressträff att Baerbock "snart" kommer att befinna sig i den ukrainska huvudstaden, enligt AFP.

Scholz gav dock inget besked på pressträffen om hur han ställer sig till Zelenskyjs inbjudan till honom själv att besöka Ukraina.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons