Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tyska minor kan stoppa vindkraftprojekt

Ekonomi • Publicerad 5 februari 2022
Vindkraftparken "Västvind" väntas producera lika mycket el som Göteborgs årliga elförbrukning. Arkivbild.
Vindkraftparken "Västvind" väntas producera lika mycket el som Göteborgs årliga elförbrukning. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Försvarsmakten vill stoppa planerna på en vindkraftpark utanför Kungälv och Öckerö i Göteborgs norra skärgård, rapporterar P4 Göteborg.

Anledningen är tyska minor från första och andra världskriget som kan finnas i området, vilket Kungälvs-Posten var först med att berätta om.

Annons

Vindkraftparken, som är tänkt att rymma 50 vindkraftverk, har beräknats producera lika mycket el som hela Göteborgs årliga elförbrukning.

Försvarsmakten uppger att de inte vill ha en vindkraftpark där för att det kan motverka totalförsvarets intressen, men exakt hur är sekretessbelagt.

Myndigheten tillägger däremot i ett yttrande att det bedöms föreligga en hög risk för förekomst av tyska minor från första och andra världskriget.

Svenska vindkraftsprojekt stoppas oftast av kommuner genom det kommunala vetot. I Västsverige är det oftast Försvarsmakten som sätter stopp, enligt Länsstyrelsen.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig formulering kring den tilltänkta vindkraftparken.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons