Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tyska krav på krafttag mot inflationen

Den rekordhöga inflationen i eurozonen kommer inte att sjunka tillbaka av sig själv, enligt Joachim Nagel, chef för den tyska centralbanken Bundesbank.
Ekonomi • Publicerad 10 juni 2022
Joachim Nagel efterlyser hårda tag för att få bukt på inflationsproblemet i eurozonen. Arkivbild
Joachim Nagel efterlyser hårda tag för att få bukt på inflationsproblemet i eurozonen. ArkivbildFoto: Michael Probst AP/TT

Uttalandet görs i samband med en prognosuppdatering, där Bundesbank drastiskt drar ned tillväxtutsikterna och höjer inflationsprognosen för den tyska ekonomin.

Inflationen i Tyskland beräknas i snitt ligga på 7,1 procent i år, 4,5 procent 2023 och 2,6 procent 2024, enligt den nya prognosen. Det kan jämföras med en tidigare prognos, där inflationen beräknades till 3,6 procent 2022 och 2,2 procent 2023-2024.

Annons

Den tyska tillväxten väntas enligt prognosen stanna på 1,9 procent i år, vilket kan ställas mot en tidigare prognos på 4,2 procent. För 2023 och 2024 räknar Bundesbank med en tillväxt på 2,4 procent respektive 1,8 procent.

Enligt Bundesbank försämras utsikterna för den tyska ekonomin – eurozonens motor – av Ukrainakriget och komponentbrist i skuggan av pandeminedstängningar i Asien.

Bundesbanks prognos uppdateras dagen efter ett räntebesked från Europeiska centralbanken (ECB), där ECB-chefen Christine Lagarde flaggat för en serie räntehöjningar med start i juli – med stor risk för att det blir en så kallad dubbelhöjning på 0,50 procentenheter i september.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons