Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tysk recession ser inte ut att bli så djup

Ekonomi • Publicerad 14 december 2022
Energi- och inflationskrisen väntas dra ned tysk ekonomi i en mild recession i vinter, men den blir inte så djup som tidigare befarats, enligt Ifo-institutet. Arkivbild
Energi- och inflationskrisen väntas dra ned tysk ekonomi i en mild recession i vinter, men den blir inte så djup som tidigare befarats, enligt Ifo-institutet. ArkivbildFoto: Kai-Uwe Knoth/AP/TT

Det inflytelserika tyska Ifo-institutet räknar fortfarande med recession i Tyskland. Men BNP-nedgången blir inte så djup som tidigare befarat, enligt en prognosuppdatering.

Den tyska ekonomin – EU:s största – väntas krympa med 0,1 procent 2023, enligt Ifo-ekonomernas senaste beräkningar. Det kan jämföras med en prognos på minus 0,3 procent i höstas.

Annons

Samtidigt justerar Ifo upp tillväxtprognosen för 2022 till 1,8 procent, upp från tidigare 1,6 procent. Ifo-ekonomerna pekar på ett oväntat starkt tredje kvartal, med en tillväxt på 0,4 procent mot kvartalet före.

Detta antas följas av två kvartal i rad med krympande tysk BNP i vinter, vilket utgör den tekniska definitionen av recession.

"Men efter det kommer saker och ting att återhämta sig igen", skriver Ifos prognoschef Timo Wollmershäuser.

Ifo räknar med en tysk tillväxt på 1,6 procent 2024.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons