Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tydlig förändring: Resandet minskar igen

Smittspridningen ökar kraftigt i Sverige och myndigheternas uppmaning fortsätter: stanna hemma så långt det är möjligt.
Och det verkar faktiskt som en beteendeförändring skett de senaste veckorna, visar ny statistik från Telia.
Coronaviruset • Publicerad 6 november 2020
Resandet i Sverige har minskat på flera håll, vilket kan vara en effekt av skärpta restriktioner och ökad smittspridning. Arkivbild.
Resandet i Sverige har minskat på flera håll, vilket kan vara en effekt av skärpta restriktioner och ökad smittspridning. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

– Det är tydligt att här har skett någonting, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområdet dataanalys på Telia.

– Vi ser en märkbar skillnad, både på längre resor och mellan kommuner när man jämför vecka 43 och 45, fortsätter han.

Annons

Telia har analyserat svenskarnas resemönster genom anonym mobildata från tre regioner: Stockholm, Skåne och Västra Götaland. Företaget har jämfört de tre första dagarna den här veckan, vecka 45, med hur läget såg ut vecka 43 och samma vecka förra året.

Skärpta restriktioner

Under den här tidsperioden har myndigheterna skärpt de lokala restriktionerna i flera av landets regioner, i takt med att smittspridningen också ökat markant. Det handlar bland annat om uppmaningar att undvika att resa med kollektivtrafik, avstå från att vistas i exempelvis köpcentrum, gym och bibliotek eller delta i möten och idrottsträningar. Man ska även fortsatt jobba hemifrån i så stor utsträckning som möjligt.

Och det verkar alltså som att detta kan ha hörsammats av befolkningen. Både sett till långa resor, från de aktuella regionerna till andra regioner, och sett till kortare resor mellan kommuner inom regionerna, syns en klar minskning på 13–14 procent.

– Det pekar på ett förändrat beteende, med ganska mycket mindre resande. Man får tänka på att det är ganska stora resevolymer vi talar om. Fjorton procent kan man tänka inte är så mycket, men det är ganska många om man ser till absoluta tal, säger Kristofer Ågren.

Hela veckan

Förändringen ser väldigt likadan ut i de olika regionerna, vilket också det är en skillnad mot hur det sett ut tidigare i år.

– I början på pandemin betedde man sig ganska olika men här är det ju väldigt homogent, säger Kristofer Ågren.

Han påpekar att analysen enbart rör måndag, tisdag och onsdag, och att man kommer ha säkrare och mer djupgående data när hela veckan gått.

– Nu har vi tittat på tre dagar, så vi får se det som en tidig indikation. Men i och med att det är över tio procent så skulle jag säga att det är signifikant, säger han.

Fakta: Resandet har minskat

Längre resande, mellan regioner:

Stockholm till andra regioner: -13 procent (2019: -41 procent)

Skåne till andra regioner: -14 procent (2019: -35 procent)

Västra Götaland till andra regioner: -14 procent (2019: -33 procent)

Kortare resor, inom regionen:

Stockholm mellan kommuner -14 procent (2019: -35 procent)

Västra Götaland mellan kommuner: -14 procent (2019: -29 procent)

Skåne mellan kommuner: -13 procent (2019: -31 procent)

Analysen är gjord utifrån anonym och aggregerad rörelsestatistik. Procenttalen anger förändringen mellan vecka 43 och 45. Förändringen jämfört med samma vecka 2019 inom parentes.

Källa: Telia

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons