Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Twitch hackat: "Inget system är säkert"

Amazonägda streamingjätten Twitch har hackats. Den eller de som står bakom intrånget hävdar bland annat att man fått tillgång till plattformens källkod.
Ekonomi • Publicerad 6 oktober 2021
Streamingjätten Twitch, en av världens populäraste streamingplattformar för dataspelare, har hackats. Arkivbild.
Streamingjätten Twitch, en av världens populäraste streamingplattformar för dataspelare, har hackats. Arkivbild.Foto: Øijord, Thomas Winje/NTB Scanpix/TT

De första rapporterna om hackningen kom efter att anonym användare lagt upp en över 100 gigabyte stor filsamling på ett forum under onsdagsmorgonen svensk tid, rapporterar Bloomberg. Senare på onsdagen bekräftade Twitch, som är en av världens populäraste streamingplattform för dataspelare, att ett intrång skett.

Risker för användare

Exakt vad hackarna kom över har företaget inte kommenterat, men bland filerna på forumet finns bland annat vad som uppges vara källkoden och uppgifter om vad flera av plattformens mest profilerade användare tjänar på att strömma innehåll.

Annons

– Om det stämmer att källkoden har läckt så kan det bli jobbigt. Då skulle även andra hackare kunna hitta brister och sårbarheter i systemet och få för sig att ställa till med dumheter, säger David Jacoby.

Men dataintrång av den här typen innebär inte bara potentiella skadeverkningar för de företag som drabbas. Även användare riskerar att råka illa ut om användarnamn och lösenord stjäls och hamnar på villovägar.

– Det som händer då är att hackarna plockar ut användaruppgifterna och testar dem mot databaser för att se om man får träff på andra tjänster. Och om man på så vis kommer över även Youtubekontoton, då får man också tillgång till Gmail och så vidare. Uppgifter av den här typen kan sedan säljas på svarta marknaden, säger Jacoby.

Uppmanar till försiktighet

Han uppmanar till större försiktighet på nätet genom att exempelvis använda sig av så kallad tvåfaktorsautentisering.

Det finns också en klok grundläggande hållning att lägga sig till med, säger Jacoby:

– Det bästa är att alltid ha som utgångspunkt att man redan blivit hackad, oavsett om man har blivit det eller inte, och så bygger man upp en säkerhetsstrategi utifrån det.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons