Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tvingade minderåriga sälja knark – åtalas

Brott • Publicerad 7 juli 2021
Två personer åtalas för människohandel vid Uddevalla tingsrätt. De ska enligt åtalet ha tvingat två minderåriga pojkar att sälja droger. Arkivbild.
Två personer åtalas för människohandel vid Uddevalla tingsrätt. De ska enligt åtalet ha tvingat två minderåriga pojkar att sälja droger. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Två personer åtalas vid Uddevalla tingsrätt för människohandel. De ska enligt åtalet ha tvingat två minderåriga pojkar att sälja droger.

Ytterligare två personer åtalas samtidigt för relaterade brott.

De båda pojkarna, som vid tillfället var i 15-årsåldern, var båda nyinflyttade till ett samhälle i Bohuslän när de för omkring tre år sedan kom i kontakt med de personer som nu åtalas. Pojkarna lurades att börja sälja droger, främst cannabis och tramadol, något som de sedan inte kunde ta sig ur.

Utsattes för hot

Pojkarna pressades längre och längre och utsattes för hot och misshandel. Enligt åtalet har en av de åtalade männen sparkat och slagit dem och via Snapchat hotat att döda dem.

Annons

Till slut var det en av pojkarna som vände sig till polisen för att situationen blev så hotfull att han inte längre mäktade med att hantera den.

– Det var mycket modigt gjort, säger Sven Davidsson, en av utredarna i lokalpolisområde Södra Fyrbodal.

Polisskydd inkopplat

Efter anmälan fortsatte hoten. ”Du har på dig 24 timmar O dra tb anmälan... jag kommer ändå hitta dig Din du kommer ångra dig”, skrev en av de åtalade till en av pojkarna.

– Jag vet att polisskydd har varit inkopplat, berättar kammaråklagare Malin Melin.

Pojkarnas berättelse blev början på polisens utredning.

– Där fick vi en ända på nystanet som gjorde att vi kunde nysta upp det här, säger Sven Davidsson.

Åtal för människorov

Två män åtalas nu för grovt narkotikabrott och människohandel, varav den ena också misstänks för utpressning. En tredje person misstänks för medhjälp till grovt narkotikabrott alternativt grovt penningtvättsbrott. Och en fjärde person, som fortfarande är på fri fot, åtalas för grovt penningtvättsbrott.

Åtalet för människohandel är i sådana här situationer ovanligt.

– Jag anser att de uppfyller de krav som lagen ställer för brottet. Det är viktigt att testa nya vägar för lagföring för att komma åt att unga utnyttjas i organiserad brottslighet, säger Malin Melin.

I anslutning till fallet har dessutom fyra andra personer redan dömts för grova narkotikabrott.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons