Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tvång att höra hjärtljud före abort i Ungern

Ungern • Publicerad 13 september 2022
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Kvinnor som vill göra abort i Ungern ska tvingas lyssna på fostrets hjärtljud eller ta del av andra livstecken från fostret före aborten, enligt en ny förordning från landets nationalistiska högerregering.

I ett uttalande skriver inrikesdepartementet att modern utrustning kan hitta hjärtljud tidigt i en graviditet, vilket kan ge "mer omfattande information till gravida kvinnor". Det är läkare som ansvarar för att kvinnorna tar del av livstecknet, enligt den nya regeln som börjar gälla den 15 september.

Annons

Ungern har under auktoritäre premiärminister Viktor Orbán infört skattelättnader och andra ekonomiska fördelar för familjer med flera barn, i hopp om att öka landets födelsesiffror.

2011 skrev regeringen dessutom in i landets grundlag att "ett fosters liv ska skyddas från befruktningen" – detta ändrade dock inte landets nuläget relativt liberala abortlagstiftning från 1950-talet.

Rättad: I en tidigare version förekom missvisande uppgifter om Ungerns födelsesiffror.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons