Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åtal för mord och mordförsök i Gävles gängmiljö

En 27-årig man sköts till döds i centrala Gävle i november. Nu åtalas två 20-åriga män för mordet. Även tre andra män åtalas för ett mordförsök som ska ha varit en hämnd för mordet i november.
Brott • Publicerad 9 maj 2022
Den 11 november sköts en 27-årig man till döds i centrala Gävle. Nu åtalas två 20-åriga män misstänkta för mord. Arkivbild.
Den 11 november sköts en 27-årig man till döds i centrala Gävle. Nu åtalas två 20-åriga män misstänkta för mord. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mordet inträffade natten till den 11 november 2021 i centrala Gävle. De misstänkta männen har varit frihetsberövade sedan brottsdatumet.

Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att den 27-årige mannen jagades av två personer till fots innan skottlossningen skedde. De misstänkta flydde sedan på varsin cykel.

Annons

"Utredningen talar för att bakgrunden till skjutningen är en konflikt mellan två kriminella nätverk i Gävle där målsäganden var en av ledargestalterna på den ena sidan medan de två åtalade männen kopplats till den andra sidan av konflikten", säger kammaråklagare Therese Stensson Jonsson enligt pressmeddelandet.

Greps snabbt

Polisens kännedom om konflikten och tidiga vittnesiakttagelser ledde till en husrannsakan hemma hos en av de åtalade männen. I hans bostad greps de båda männen ungefär en timme efter mordet, enligt kammaråklagaren.

Åklagarens bevisning i målet är bland annat kartläggning av de kriminella nätverken, analyser av ammunition från brottsplatsen, vittnesuppgifter, dna-resultat och it-bevisning.

"Tack vare vittnesuppgifter har vi också cyklar som tagits i beslag och som utredningen visar användes vid brottet", säger Therese Stensson Jonsson.

Skulle hämnas

I dag åtalades också tre män för försök till mord i Forsbacka den 25 december. Enligt kammaråklagaren i det målet, Birgitta Fernlund, var mordförsöket en hämnd för mordet som inträffade i november.

Vid mordförsöket besköts två personer som satt i en bil från en annan bil. En person skadades och den andre undkom oskadd.

"Utredningen visar ett det var den oskadade personen som var måltavlan", säger Birgitta Fernlund enligt ett pressmeddelande.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel datum för mordförsöket i Forsbacka.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons