Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Två gripna för förstörelsen av jätteplan

Ukraina • Publicerad 10 mars 2023
Resterna av Antonov An-225-planet i Hostomel utanför Kiev i maj 2022. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukrainas säkerhetstjänst SBU har gripit två tidigare höga flygtjänstemän, misstänkta för förstörelsen av världens största fraktplan strax efter Rysslands angrepp mot Ukraina i fjol.

Hårda strider utspelades vid Hostomel-flygplatsen utanför Kiev där planet stod parkerat i ett hangar i februari 2022. SBU anklagar höga chefer hos tillverkaren Antonov att ha förhindrat ukrainska styrkor från att försvara flygplatsen och planet.

Annons

Ytterligare en hög chef inom bolaget är misstänkt, men håller sig undan. De tre riskerar uppemot 15 års fängelse för att ha förhindrat den ukrainska armén att fullfölja sin uppgift.

Planet, av typen Antonov An-225, tillverkades bara i ett exemplar, som var i ukrainsk ägo. Det användes under pandemin för att skicka medicinsk utrustning till behövande länder, bland annat när Kina skickade 100 ton vårdutrustning till Ukraina.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons