Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tonåringar åtalas efter mordvågen i Södertälje

En 19-åring dog och en 16-åring skadades svårt när två personer öppnade eld med ett automatvapen i Saltskog i Södertälje i oktober.
Två tonåringar åtalas nu för medhjälp till skjutningen.
Åtalet är det första gällande mord efter den våldsvåg som bröt ut i staden i fjol.
Brott • Publicerad 9 maj 2023
Polis på plats efter skottlossningen i Saltskog i södra Södertälje den 6 oktober 2022, då en 19-åring dog och en 16-åring skadades.
Polis på plats efter skottlossningen i Saltskog i södra Södertälje den 6 oktober 2022, då en 19-åring dog och en 16-åring skadades.Foto: Fredrik Persson/TT
Sju personer sköts ihjäl i Södertälje under 2022.
Sju personer sköts ihjäl i Södertälje under 2022.Foto: Johan Hallnäs/TT

Mordet i Saltskog på torsdagskvällen den 6 oktober 2022 var den femte skjutningen på mindre än två veckor i Södertälje, och den tredje med dödlig utgång inom loppet av en vecka i staden.

– De gångna veckorna kommer gå till historien som Södertäljes svarta veckor, sade kommunalrådet Boel Godner (S) i ett tal på Stora torget tre dagar senare, då Södertäljebor samlades för en manifestation mot våldet.

Dödades med autmatvapen

Annons

På tisdagen åtalades två unga män för inblandning i mordet i Saltskog. Enligt åtalet dödades då den 19-årige mannen med flera skott från ett automatvapen. En 16-årig pojke som också blev beskjuten med automatvapen ådrog sig livshotande skador, men överlevde. Över 20 hylsor hittades senare på brottsplatsen.

Ingen person åtalas för att ha utfört själva skjutningen, men enligt åklagaren har två gärningspersoner "tillsammans och i samförstånd" genomfört den.

De två män som nu åtalas, båda 19 år gamla, misstänks för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord. Männen, som greps en respektive två dagar efter mordet, ska enligt åtalet ha hanterat en motorcykel, elsparkcyklar samt klädesplagg som använts av gärningsmännen vid brotten.

"Jag bedömer att de här brotten är ett led i en konflikt mellan olika grupperingar inom den kriminella nätverksmiljön i Södertälje", säger åklagare Mikael Carlsson i ett pressmeddelande.

Förnekar brott

De båda 19-åringarna förnekar brott.

– Min klient förnekar bestämt att han har någonting med de åtalade gärningarna att göra, säger advokat Simon Kjellstrand som försvarar en av dem.

Totalt sköts sju personer ihjäl i Södertälje under 2022. En konflikt mellan två falanger av det som tidigare kallades Södertäljenätverket tros ligga bakom våldsvågen. De två 19-åringarna som åtalas bedöms av polisen ingå i ett av dessa nätverk.

Fakta: Sju ihjälskjutna i Södertäljes våldsvåg 2022

22 februari: En 23-årig man dör efter att ha hittats skottskadad i en bil i västra Ronna.

10 april: En man i 20-årsåldern med skottskador hittas död på en villatomt. Händelsen kopplas till en skottlossning på den närliggande kyrkogården i Rosenlund.

10 juni: En man skjuts till döds i Blombacka. Han träffas av flera skott och dör på platsen.

30 september: En 19-årig man skjuts till döds i Ronna.

1 oktober: En 41-årig man skjuts till döds i Ronna, bara en dag efter mordet i Ronna. Polisens teori är enligt LT att mannen, som saknar koppling till kriminalitet, sköts av misstag.

6 oktober: En 19-årig man skjuts till döds i Saltskog. En 16-årig pojke skadas allvarligt. Mordet var det tredje skjutvapenmordet inom loppet av en vecka i Södertälje.

4 december: En man i 25-årsåldern skjuts till döds i Blombacka, bara ett stenkast från platsen där dödsskjutningen i juni ägde rum.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons