Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

TV4 bantar 100 tjänster – "oroande trend"

TV4 ska minska personalstyrkan med runt 100 tjänster till följd av minskade intäkter under förra året – trots att tv-kanalen gick med vinst.
Ekonomi • Publicerad 1 februari 2021
TV4-chefen Casten Almqvist. Arkivbild.
TV4-chefen Casten Almqvist. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Mediebolaget gjorde visserligen en vinst på 758 miljoner kronor under förra året, och vd Casten Almqvist lyfter fram publikframgångarna inom nyhetsbevakningen och TV4 Play, men siffran innebär en halvering av vinsten jämfört med rekordåret 2019.

Tappet förklaras med minskade intäkter på 1,3 miljarder kronor under 2020, till följd av minskade annonsintäkter på grund av pandemin och minskade intäkter för betaltjänster på sportsidan.

Annons

– Vi kommer visserligen från det bästa året i vår historia, 2019, men vår vinst har halverats sedan dess och vi har tappat cirka 15 procent av våra intäkter. Det är en trend som bekymrar oss, och vi tittar också framåt med den osäkerhet som jag tror att alla företag och hela samhället ser, vart tar den här pandemin vägen, hur länge kommer den pågå och vad blir de långsiktiga konsekvenserna när det börjar återgå till det normala, säger Almqvist.

Kan omfatta vakanser

Pengarna som sparas in ska flyttas till satsningar på digital omställning och på programverksamheten. Casten Almqvist vill inte specificera en exakt siffra på hur många tjänster som ska bort, eller hur mycket som företaget räknar med att spara in på den planerade nedskärningen.

– Det är en siffra som är grovt tillyxad i det här tidiga skedet. Man ska också veta att siffran sannolikt innehåller både fasta medarbetare men också vakanser, alltså tjänster som inte är tillsatta, och konsulter. Exakt hur det fördelar sig är för tidigt att säga, det arbetet påbörjas nu, säger Almqvist.

"Frivilligt beslut"

TV4:s ägare Telia har inte påverkat beslutet, enligt Almqvist.

– Vi är vana vid, efter 30 års historia, att ansvara för vår egen verksamhet, och vi har också en lång historia av att ständigt ompröva och återuppfinna oss själva och hitta nya lösningar, säger han.

– Det ansvaret tar vi frivilligt och de här förändringarna hade vi genomfört oavsett vilken ägare vi har.

TV4 har knappt 1 500 anställda.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons