Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flera regioner nära vaccination för alla

Flera regioner har inlett fas 4 i vaccineringen. Dessutom är massvaccinering mot covid-19 nära förestående i ett antal regioner.
De senaste dagarna har Region Stockholm haft tusentals vaccinationstider som inte blivit bokade.
Coronaviruset • Publicerad 3 maj 2021
En patient väntar på sin vaccinspruta på Kistamässan, som förvandlats till en massvaccinationscentral. Arkivbild.
En patient väntar på sin vaccinspruta på Kistamässan, som förvandlats till en massvaccinationscentral. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Region Kalmar inledde redan under måndagen fas 4 med att erbjuda alla födda 1971 och tidigare att boka vaccinationstider, uppger regionen i ett pressmeddelande. Enligt SVT tog de lediga tiderna slut på bara några timmar.

Även Region Värmland har inlett fas 4. På måndagen öppnades tidsbokningen för personer som är 55–59 år, meddelar regionen. Samma åldersgrupp kan från den här veckan boka tid också i Region Jönköping.

Annons

– Vi behöver göra av med vårt vaccin samma vecka som vi får det, därför behöver vi komplettera upp fas 3 med första gruppen i fas 4, säger vaccinsamordnaren Jonas Almgren vid en pressträff.

I mitten av maj öppnar Region Skåne för vaccination av den resterande delen av befolkningen, enligt ett pressmeddelande. Fas 4 inleds med skåningar mellan 50 och 59 år.

"Det är angeläget att kunna komma i gång med den breda vaccinationen. Det känns väldigt positivt att vi nu står i startgroparna för vaccination av de skåningar som är 18 till 59 år", säger regionens vaccinsamordnare Maria Landgren.

Tusentals outnyttjade doser

I Stockholm kan fas 4 vara inom räckhåll. På Kistamässan i Stockholm, som har kapacitet att dela ut 10 000 vaccindoser om dagen, stod över 2 000 vaccinationstider outnyttjade under förra veckan. Enligt Werlabs, som anlitats av regionen för att sköta vaccineringen, kan det bero på att det är få kvar att vaccinera inom fas 3. Samma trend har enligt Dagens Nyheter också synts i Rinkeby och Nacka.

– Vi har ett mönster från tidigare att när vi öppnar upp vaccinationer för en åldersgrupp så får vi först ett stort bokningstryck. Sen efter en till två veckor ser vi att trycket minskar, säger regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg till TT.

Han säger att i åldersgruppen 60–64 år har 55 procent fått sin första spruta.

Kan inledas tidigare

Enligt de ursprungliga planerna skulle fas 4 inledas i mitten av maj i regionen. Men Magnus Thyberg öppnar för att den kan komma att inledas tidigare.

– Det är rimligt att anta att vi i alla fall kommer att få en tidigareläggning gentemot den planering vi hade.

Även i nästa fas kommer regionen att dela upp de som ska vaccineras i åldersgrupper.

– Vi har inte riktigt slagit fast ännu hur stora grupperna ska vara, säger Magnus Thyberg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons