Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tusentals slapp munskydd – tysk läkare döms

Tyskland • Publicerad 3 januari 2023
En munskydd som har slängts på gatan i Frankfurt. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

En tysk läkare döms till fängelse för att ha skrivit läkarbevis till fler än 4 000 personer för att de inte skulle behöva bära munskydd under pandemin.

Läkaren skrev ut egna certifikat till människor från hela Tyskland. I de flesta fall hade hon inte träffat personerna i fråga, rapporterar Südwestrundfunk. Under rättegången anförde kvinnan att munskydden var skadliga för människors hälsa.

Annons

Utanför domstolen i Weinheim, norr om Heidelberg i sydvästra Tyskland, samlades tiotals personer för att visa sitt stöd för kvinnan och demonstrera mot smittskyddsåtgärder som vidtagits i Tyskland.

Läkaren döms till två år och nio månaders fängelse. Hon beläggs också med yrkesförbud i tre års tid och ska betala ett slags bötessumma på motsvarande ungefär 280 000 kronor – så mycket som hon tjänade på att sälja sina läkarbevis.

Det är fortfarande obligatoriskt att bära munskydd i vissa offentliga miljöer i Tyskland, som på fjärrtåg och sjukhus.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons