Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tusentals i Paris protesterade mot Irans regim

Frankrike • Publicerad 2 oktober 2022
Tusentals samlades i Paris för att demonstrera mot regimen i Iran.
Tusentals samlades i Paris för att demonstrera mot regimen i Iran.Foto: Aurelien Morissard/AP/TT
En kvinna klipper sitt hår under demonstrationen i Paris.
En kvinna klipper sitt hår under demonstrationen i Paris.Foto: Aurelien Morissard/AP/TT

Tusentals människor demonstrerade i Paris på söndagen för att protestera mot regimen i Iran och visa solidaritet med demonstrationerna i Iran.

Folkmassan skanderade "död åt diktatorn", och flera demonstranter bar plakat och banderoller med slagord som exempelvis "Kvinna, liv, frihet".

Annons

– Nu har vi blivit rösten för de iranier som skurits av. Nu har Iran blivit ett enda stort fängelse, säger den fransk-iranska ingenjören Toura Dana.

Protesterna i Iran startade den 16 september. Gnistan som föranledde dem var 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död, sedan hon frihetsberövats av den iranska moralpolisen som ansåg att hon inte bar den obligatoriska slöjan korrekt.

Under helgen har det hållits liknande demonstrationer runt om i världen. Hundratals demonstranter samlades även på gatorna i Turkiet på söndagen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons