Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så många flickor hotas på nätet – världen över

Hot och hat på nätet är vardag för tusentals flickor och unga kvinnor, visar en ny rapport från Plan International.
En av slutsatserna är att problemen finns i hela världen – från Sudan till Sverige.
Brott • Publicerad 5 oktober 2020
Flickor och unga kvinnor möter hot och hat på nätet varje dag, uppger Plan International. Arkivbild.
Flickor och unga kvinnor möter hot och hat på nätet varje dag, uppger Plan International. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det handlar om allt från pornografiskt material, "dickpics" (bilder på ett manligt könsorgan), grooming och förföljelse. Hot och hat som unga kvinnor och flickor tvingas utstå på internet. Det är oacceptabelt, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International i Sverige. Hon ger exempel på hur trakasserierna kan lyda:

– Det finns personer som säger: jag vet var du bor och kommer hem och våldtar dig, säger Mariann Eriksson.

Annons

Barnrättsorganisationen presenterar i dag en rapport med vittnesmål från 14 000 flickor och unga kvinnor från 22 olika länder – bland annat Norge, Kanada och Indonesien.

Studien bygger på både enkäter och djupintervjuer, som genomfördes från mars till maj i år. Mer än hälften av de medverkande, 58 procent, uppgav att de har utsatts för trakasserier online. …

Utpressning med nakenbild

En 20-årig kvinna från Sudan berättar:

“Jag brukade få meddelanden från killar som bad mig att skicka nakenbilder eller som utpressade mig för en bild jag postat som de tänkte redigera på ett vidrigt sätt och dela med alla.”

Ett mönster som framträder i Plan Internationals rapport är att det inte spelar någon roll var du bor, trakasserierna är lika vanliga världen över.

Sverige omfattas inte av studien, men flickor här är inte befriade från näthat – tvärtom.

– Vi har pratat med vårt ungdomsråd, som säger det ser ut så här i Sverige också. Det är lika illa, säger Mariann Eriksson.

Krav mot sociala medie-jättar

Plan International får rapporter om kvinnor och flickor som dels känner sig rädda, dels får sämre självkänsla efter att ha utsatts för hot och hat online, berättar Mariann Eriksson.

Vad gäller förövarna är de ofta anonyma. I rapporten uppgav 29 procent av flickorna som utsatts för trakasserier att förövaren var en person på sociala medier som de inte var vän med.

I hopp om förändring kräver nu flickor runt om i världen att sociala medie-jättarna Facebook, Instagram, Tiktok och Twitter tar större ansvar för sina användare. I ett öppet brev, publicerat av Plan International, framförs krav om att det ska bli lättare att rapportera trakasserier och våld.

Annons

– De (företagen) måste ta de här frågorna på allvar, säger Mariann Eriksson.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Mind självmordslinjen: Telefon: 90101, chat.mind.se, mejlsvar@mind.se

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: Telefon: 112.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Källa: mind.se

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons