Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Turkiet vill se nya samtal om spannmålskrisen

Turkiet är redo att stå värd för ett fyrpartssamtal för att organisera export av spannmål över Svarta havet. Det säger den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu.
Ukraina • Publicerad 15 juni 2022
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och hans turkiske kollega Mevlüt Cavusoglu i samtal förra veckan.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och hans turkiske kollega Mevlüt Cavusoglu i samtal förra veckan.Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Miljoner ton vete är fast i ukrainska hamnar, som antingen är blockerade eller ockuperade av Ryssland. Enligt Mevlüt Cavusoglu har FN lagt fram en plan för att underlätta exporten, där säkra korridorer skulle kunna upprättas utan minröjning i Svarta havet.

Han vill nu att landet ska stå värd för ett möte där FN, Ryssland och Ukraina deltar, utöver Turkiet.

Annons

– Om Ryssland ger ett positivt svar, kommer det att hållas ett fyrpartssamtal i Istanbul, säger Cavusoglu.

Redan i förra veckan hölls rysk-turkiska samtal om spannmålsexporten som inte nådde fram till någon överenskommelse. Rysslands villkor för att släppa fram fartyg med ukrainska exportvaror är att Ukraina röjer sina egna minor längs med kusten, vilket Ukraina vägrar, eftersom det skulle öppna för nya ryska anfall.

Ukraina är en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja. Förra veckan sades 20–25 miljoner ton spannmål ha fastnat i hamnarna och president Volodymyr Zelenskyj uppgav att det kan växa till 70–75 miljoner ton under hösten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons