Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Turkiet välkomnar utvisning från Sverige

Turkiet välkomnar Sveriges utvisning av en kurdisk man som av turkisk domstol dömts för samröre med PKK. Men Ankara ger signaler om att man kräver mer, innan den svenska Nato-ansökan godkänns.
Politik • Publicerad 5 december 2022
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.Foto: Yasin Bulbul/Presidential Press Service/AP/TT

Turkiet har krävt att både Sverige och Finland skärper sin inställning till kurdiska organisationer som Turkiet klassificerar som "terrorister". Annars kommer Ankara inte att godkänna ländernas Nato-ansökan.

– Utvisningen av PKK-terroristen är en början som visar (Sveriges) uppriktighet, säger justitieminister Bekir Bozdag till statliga tv-kanalen TRT enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

– Vi hoppas fler följer, tillägger han.

Mannen greps av svensk polis och sattes kort därpå på ett plan till Istanbul, där han landade på fredagen, enligt den statligt styrda nyhetsbyrån Anatolia.

Vid ankomsten till Turkiet blev han gripen på nytt och fördes till domstol, där man beslutade att han skulle fängslas.

Mannen har tidigare dömts till över sex års fängelse i Turkiet. Han flydde till Sverige 2015 men fick avslag på sin asylansökan 2021, alltså innan Natoprocessen inleddes.

PKK är terrorstämplat av Turkiet, EU och USA.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons