Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Turkiet: Sverige gör inte tillräckligt

Sverige gör inte tillräckligt för att tillgodose de krav Turkiet ställt för att godkänna den svenska Nato-ansökan.
Det upprepar regeringspartiet AKP:s talesperson Ömer Celik, bara en vecka före statsminister Ulf Kristerssons Turkietresa.
Nato • Publicerad 1 november 2022
Turkiska regeringspartiet AKP:s talesperson Ömer Celik. Arkivbild.
Turkiska regeringspartiet AKP:s talesperson Ömer Celik. Arkivbild.Foto: Wiktor Nummelin/TT

– Uttalandena från Sverige är bra, men inte tillräckliga förrän de har implementerats, säger Celik sent på måndagskvällen.

Utspelet kommer kort inför att statsminister Ulf Kristersson (M) väntas besöka Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara i syfte att försöka lösa den knut som ligger i vägen för de svenska och finska ansökningarna till försvarsalliansen.

Annons

Natochefen Jens Stoltenberg ska enligt uppgift bege sig till Ankara denna vecka för ett separat möte med presidenten.

Inget "bagage"

Erdogan har flera gånger upprepat sitt krav på att 73 personer från Sverige och Finland måste utlämnas till Turkiet för att ländernas Natoansökan ska godkännas.

Svenske utrikesministern Tobias Billström har sagt att han tror att hans regering kommer att ha lättare att ta Sverige in i Nato än den tidigare.

– Vi har en annan position, sade han till TT förra veckan.

Billström anser att Magdalena Anderssons S-regering var tyngd av sitt "bagage" i kurdfrågan.

– Det handlade bland annat om uttalanden man hade gjort och om hur man såg på aktiviteter från kurdiska grupper på svenskt territorium, och jag upplever att den regering som nu har tillträtt inte har den typen av bagage, säger Billström.

Utvisa "terrorister"

För att Turkiet ska godkänna Sveriges och Finlands Natoansökan har de tre länderna ingått ett gemensamt avtal med en rad punkter som ska uppfyllas.

Det handlar bland annat om gemensamt samarbete mellan rättsvårdande myndigheter, säkerhetstjänst och mot terrorism. Särskilt nämns de kurdiska organisationerna PKK och YPG/PYD.

Utöver detta har Turkiet ställt krav på att framför allt Sverige utvisar en rad "terrorister".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons