Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Turkiskt Nato-ja dröjer – kräver lagstiftning

Turkiet uppger att landet kommer att vänta fram till i sommar innan det kan bli aktuellt att ratificera Sveriges Natoansökan.
Enligt utrikesminister Tobias Billström (M) har Sverige levererat på alla delar av överenskommelsen.
Säkerhetspolitik • Publicerad 14 januari 2023
Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.
Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.Foto: Marko Säävälä/TT
Recep Tayyip Erdogans talesperson Ibrahim Kalin som hälsar på den svenske chefsförhandlaren Oscar Stenström vid ett möte i maj i fjol. Arkivbild.
Recep Tayyip Erdogans talesperson Ibrahim Kalin som hälsar på den svenske chefsförhandlaren Oscar Stenström vid ett möte i maj i fjol. Arkivbild.Foto: Turkiets presidentkansli via AP/TT

– Vi är inte redo att skicka en ratificeringslag till parlamentet, säger Ibrahim Kalin, Turkiets president Recep Tayyip Erdogans talesperson.

Nya lagar som gör det brottsligt att stödja eller främja terrorism är på gång i Sverige.

Annons

Enligt Kalin kommer det dröja till åtminstone juni innan riksdagen kan rösta igenom hårdare lagstiftning, och Ankara kommer att vänta tills lagstiftningen godkänts i riksdagen.

Men enligt nyhetsbyrån AP öppnar Kalin samtidigt dörren för att det skulle kunna gå fortare.

– Vad de säger till oss är att de nya lagarna kommer att vara klara och ha trätt i kraft i juni, men det kanske finns vissa saker som de kan göra innan dess, säger han.

Billström: "Upp till Turkiet"

Enligt det svenska justitiedepartementet är planen att lagen ska träda i kraft den 1 juni. Det är ännu inte klart när riksdagen ska rösta om lagen, men enligt tidsplanen kommer det ske innan sommaren.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) svarar på det turkiska uttalandet i en skriftlig kommentar till TT:

"Vi har levererat på alla delar av överenskommelsen och fortsätter att implementera den. Det är upp till Turkiet att fatta beslut om ratificeringen av Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll."

Det har redan tidigare spekulerats i att Ankara kommer att vänta till efter det turkiska valet i sommar med att eventuellt säga ja till Finlands och Sveriges ansökningar.

Tidigare i veckan försämrades relationerna mellan Sverige och Turkiet ytterligare, efter att en docka föreställande Erdogan hängts upp i fötterna utanför Stockholms stadshus. En talesperson för Erdogan har krävt att de ansvariga för händelsen ska ställas till svars.

Affär med stridsflygplan

Från svenskt håll har bland andra statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) gått ut och fördömt handlingen. Den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu har dock sagt att det inte räcker med fördömanden.

"Sverige har ett ansvar här, de kan inte undgå ansvaret", sade Cavusoglu enligt den regeringstrogna turkiska nyhetssajten Daily Sabah.

Annons

Samtidigt förbereder USA en försäljning av stridsflygplanet F16 till Turkiet, rapporterar The Wall Street Journal. En eventuell affär skulle kunna underlätta när det gäller att få Ankara att godkänna Sveriges och Finlands ansökningar om Natomedlemskap. Försäljningen av F16 till Turkiet har varit aktuell under en längre tid, men har skjutits på framtiden vid upprepade tillfällen.

Affären väntas meddelas i samband med att Mevlüt Cavusoglu besöker Washington i nästa vecka.

Fakta: Avtalet med Turkiet

Sverige och Finland slöt sommaren 2022 ett avtal (memorandum) med Turkiet med en rad punkter som måste uppfyllas för att Turkiet ska ge grönt ljus för ländernas Natoansökningar.

Avtalet undertecknades den 28 juni i Madrid. Samtidigt släppte Turkiet sitt veto mot Sveriges och Finlands Natomedlemskap.

Som blivande Natoländer förbinder sig Sverige och Finland att stödja Turkiet vad gäller hot mot landets nationella säkerhet.

Sverige och Finland ska inte ge stöd till kurdiska YPG/PYD eller Gülen-rörelsen, och ska även otvetydigt fördöma alla terroristorganisationer som utför attacker mot Turkiet.

Sverige och Finland ska även behandla pågående och ouppklarade utlämningskrav av personer som Turkiet klassar som terrormisstänkta "snabbt och noggrant".

Länderna konstaterar också i avtalet att det inte ska finnas några vapenembargon dem emellan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons