Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Turkiet fördömer demonstration i Stockholm

Turkiet fördömer en demonstration som ägde rum utanför Turkiets ambassad i Stockholm i fredags. I demonstrationen brändes en docka föreställandes president Recep Tayyip Erdogan.
Nato • Publicerad 30 september 2023
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin/TT/AP

I uttalandet fördöms den tillståndsgivna demonstrationen på "starkaste möjliga sätt".

"Det turkiska folket förväntar sig att Sverige förebygger systematiska förolämpningar av våra valda ledare liksom pågående terrorpropaganda", skriver Turkiets utrikesdepartement i ett uttalande.

Brände Erdogandocka

Annons

Under demonstration sattes en Erdogandocka i brand. Mannen som arrangerade demonstrationen ska ha klätt en docka, föreställandes den turkiska presidenten. Syftet var att stoppa Sveriges medlemskap i Nato, säger mannen till Aftonbladet.

– Jag gjorde det helt själv. Jag hade en docka som jag klädde, föreställandes Erdogan på 180 centimeter. Den tände jag eld på.

Under sensommaren har Turkiets president fortsatt att skapa osäkerhet kring det svenska Natogodkännandet och upprepat att Sverige måste göra mer. Under Nato-toppmötet i Vilnius lovade Erdogan att Turkiet skulle fatta beslut om Sveriges medlemskap. Sedan dess har beskeden varit oklara och presidenten har bland annat fortsatt fördöma att det ges tillstånd till koranbränningar i Sverige.

Turkiets villkor

Turkiet har nu lovat att godkänna Sveriges Natoansökan villkorat mot att landet får köpa F16-plan från USA. Landet har länge haft en önskan om att köpa F16-plan av USA. Stridsflygplanen och Sveriges Natoansökan är två ämnen som den turkiske presidenten tidigare velat hålla isär men som nu är ihopkopplade.

”Om USA håller sina löften kommer vårt parlament att hålla sitt löfte också”, uppgav Erdogan och syftade på F-16 planen och Sveriges ansökan.

Det turkiska parlamentet som öppnar på söndag 1 oktober har Sveriges Natoansökan liggandes i väntan på godkännande. Det har även Ungerns parlament.

Under lördagen är ytterligare en demonstration mot Nato planerad i centrala Stockholm.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons