Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tummen ner för Skånes nya journalsystem

Vård • Publicerad 15 juli 2021
Integritetsskyddsmyndigheten påpekar brister i Region Skånes tilltänkta nya journalsystem. Arkivbild.
Integritetsskyddsmyndigheten påpekar brister i Region Skånes tilltänkta nya journalsystem. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Region Skånes nya journalsystem Millennium, som är tänkt att införas nästa år, får kritik av Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), rapporterar SVT Nyheter Skåne.

IMY, tidigare Datainspektionen, anser att det bland annat saknas rättsligt stöd för att låta patientuppgifter hanteras av det amerikanska bolaget Cerners personal i Indien och USA.

Annons

Det nya systemet har dragits med många förseningar. I november i fjol togs ett beslut om att patientuppgifter skulle börja överföras till det nya systemet och i mars väntades projektet kunna sjösättas månaden därpå. Men då kontaktade Region Skåne IMY för ett förhandssamråd i frågan – och IMY anser i sitt svar att tystnadsplikt enligt dataskyddsförordningen inte uppfylls i och med det nya systemet.

Dessutom påpekar myndigheten att det finns begränsade möjligheter för Sverige att lagföra en person i Indien eller USA för brott mot tystnadsplikten och råder Region Skåne att noga utreda lagstiftningen i länderna innan man implementerar systemet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons