Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tullchef: Ska vi göra mer så måste vi bli fler

Större synlighet för Tullverket välkomnas av myndigheten – men med fler uppgifter kommer även ett större behov av resurser, framhåller generaltulldirektören.
Politik • Publicerad 14 oktober 2022
Charlotte Svensson, generaltulldirektör, säger att Tullverket behöver större resurser för att kunna trappa upp brottsbekämpningsarbetet. Arkivbild.
Charlotte Svensson, generaltulldirektör, säger att Tullverket behöver större resurser för att kunna trappa upp brottsbekämpningsarbetet. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT

"Tullverkets verksamhetsområde utökas till att omfatta brottsbekämpande uppgifter i större utsträckning", står det i de fyra högerpartiernas samarbetsavtal som presenterades på fredagen.

Charlotte Svensson, generaltulldirektör, välkomnar detta, även om Tullverket redan har ett brottsbekämpande uppdrag. Men tullen kan bidra ännu mer.

Annons

– Jag tycker det är positivt att Tullverkets verksamhet lyfts fram, att man ser att även vi har en viktig roll i brottsbekämpningen.

Vill ha mer resurser

Vad exakt Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna syftar på är dock svårt att veta, framhåller Svensson.

– Det är väldigt allmänt formulerat vilket gör det svårt att dra några slutsatser. Man får väl vänta tills budgetpropositionen presenteras.

Men får myndigheten fler uppgifter, då behövs även fler händer – och teknik, säger hon.

– Vi behöver samma sorts teknisk utrustning som polisen har vad gäller digitalisering och resurser för att bedriva spaning och den typen av verksamhet. Vi har jättesvårt att hålla jämn takt med polisen utifrån våra begränsade resurser.

Utökade resurser skulle även underlätta samarbetet med just polisen, menar Svensson.

Gängbrottsligheten

För de aktuella partierna är gängkriminaliteten en grundläggande fråga. På frågan vad Tullverket kan bidra med säger Svensson:

– Jag tror att det är viktigt att vi fortsätter att arbeta med att stoppa smugglingen av narkotika och vapen vid gränsen. Det är vad som göder gängen.

Tullverket måste bli vassare och effektivare på det området, konstaterar hon.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons