Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tuff sommar för Liseberg med färre besökare

Nöjesparken Liseberg har haft en dyster sommar med vikande besökssiffror och minskad omsättning. Efter rekordåret 2022 förväntar sig Liseberg ett nollresultat 2023.
– Det beror på en kombination av dåligt väder och en skakig ekonomi, men också såklart olyckan på Gröna Lund, säger vd Andreas Andersen till TT.
Ekonomi • Publicerad 25 september 2023
Liseberg, med vd Andreas Andersen, stängde sommarsäsongen den 24 september. Arkivbild.
Liseberg, med vd Andreas Andersen, stängde sommarsäsongen den 24 september. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Antalet besökare för sommarsäsongen landade på 1,55 miljoner, vilket är en minskning med 6 procent jämfört med i fjol, skriver Liseberg i ett pressmeddelande. Omsättningen minskade med cirka 10 procent.

Liseberg pekar ut tre orsaker: ett ansträngt ekonomiskt läge, vädret med den regnigaste sommaren sedan 1939 och olyckan på Gröna Lund i juni där en person omkom.

Nedgång efter dödsolyckan

Annons

Även om det enligt Andreas Andersen i första hand är en "väder och ekonomifråga" finns det ett före och ett efter dödsolyckan.

– Vi såg en märkbar nedgång dagen efter. Det har helt klart haft en påverkan, hur långvarig är svårt att säga. Men jag tror att andra faktorer, som en pressad privatekonomi, har påverkat mer, säger han.

Andersen är i år nöjd med Lisebergs nyöppnade hotell och parkens 100-årsfirande – och ser fram emot höst- och vintersäsongen med halloween och jul.

– Jag är optimist. Jag tror självklart att vi kommer att göra det bättre under hösten, men också under nästa år.

Pandemin har skakat om

TT: Vad har du för förväntningar?

– Historiskt har en dålig sommar gett en jättebra höst och vinter. Men det som hänt med pandemin är att alla de tumregler vi levt med i alla år inte längre fungerar. Så även om jag tror att halloween blir bra, har pandemin skakat om svenska nöjesparkers affärsmodell så mycket att det är svårt att säga.

Rekordåret 2022 bjöd på en positiv pandemieffekt med ett rörelseresultat på 240 miljoner kronor. I år räknar Liseberg med ett nollresultat.

– 2022 kunde vi faktiskt inte möta efterfrågan. Men 2023 ser vi kanske en marknad som normaliserar sig, svingar tillbaka till det vi såg innan pandemin, säger Andreas Andersen.

Fakta: Lisebergs 2023

Sommarsäsongen 2023 stängde den 24 september.

Totalt har 1,55 miljoner besökt nöjesparken under sommaren. Det är en minskning med 6 procent jämfört med sommaren 2022.

Omsättningen i parken har gått ned med cirka 10 procent, primärt som följd av färre besökare, frysta priser och en lägre omsättning per gäst.

Den svagare marknaden bedöms bero på ett svårt privatekonomiskt läge, kyla och regn samt dödsolyckan på Gröna Lund den 25 juni.

Stormen Hans beräknas ha kostat 50 000 gäster och 30 miljoner kronor i omsättning.

Innan året summeras väntar höst- och vintersäsongerna med halloween från den 6 oktober och jul den 18 november.

Nästa års stora nyhet är lanseringen av vattenvärlden Oceana.

Källa: Liseberg

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons