Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Tuff kompromiss" ska frigöra frysta EU-pengar

Det polska underhuset har sagt ja till ett lagförslag som syftar till att se över landets rättsväsende. Åtgärden utgör ett försök att reparera den såriga relationen med EU och därmed frigöra frysta EU-medel till landet.
Polen • Publicerad 13 januari 2023
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

– Det är en tuff kompromiss, säger premiärminister Mateusz Morawiecki efter fredagens omröstning i parlamentets underhus.

– Vi måste få ett slut på dispyten med väst, den riktiga fienden finns i öst, fortsätter han med hänvisning till Rysslands krig i Ukraina.

Annons

Genom lagändringen ämnar Polen reformera det juridiska system som Bryssel har kritiserat skarpt, specifikt regeringens kontroll över landets domare. Polens högerkoalitionsregering uppger att förändringen har godkänts av EU och att mer än 35 miljarder euro i lån och bidrag nu bör frigöras.

EU håller inne pengar till både Polen och Ungern som ett led i de budgetkrav om demokratiska principer som unionen införde i fjol. EU har upprepade gånger manat Warszawa till omfattande åtgärder för att öppna plånboken.

Polens justitieminister, som var den som låg bakom kontrollen över domarna, är kritisk till de nya reformerna. President Andrzej Duda säger sig samtidigt inte ha blivit tillfrågad kring lagändringen, som fortfarande måste bli godkänd i senaten och därefter undertecknas av Duda innan den börjar gälla.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons