Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trumps valfusk-utspel "effektiv propaganda"

President Donald Trump har utan att presentera bevis upprepade gånger hävdat att allt inte står rätt till med valet.
TT har bett en USA-forskare kommentera Trumps påståenden.
USA • Publicerad 7 november 2020
Folk i Cleveland i Ohio lägger sin röst i det amerikanska presidentvalet. Arkivbild.
Folk i Cleveland i Ohio lägger sin röst i det amerikanska presidentvalet. Arkivbild.Foto: Tony Dejak/AP/TT

TT: Vad är det Trump påstår?

– Det är en del av problemet, han säger sällan rakt ut vad som skulle vara fel och han har inte lagt fram några bevis. Han sprider de här idéerna bland sina miljontals följare för att inbringa en känsla av att något är fel, utan att precisera exakt vad det är. Det odlar en typ av känsla om att det är "vi mot alla", säger forskaren Charly Salonius-Pasternak vid finska Utrikespolitiska institutets USA-center.

Annons

TT: Finns det några tecken på att valfusk förekommit?

– Tvärtom faktiskt, de som arbetar med valet och rösträkningen runt om i landet har på flera håll gått ut och bekräftat att valet har gått rätt till. Det finns inget som tyder på motsatsen. Att rösträkningen nu tar sin tid är ett tecken på att saker går rätt till, hade ett resultat funnits allt för snabbt hade det däremot varit oroväckande.

TT: Har det förekommit fusk och mygel under tidigare val?

– I modern tid, och på systematisk nivå, nej. Det finns mängder av forskning på området som gått igenom valen ett efter ett utan att hitta felaktigheter på systemnivå, de fel som upptäckts har gällt få röster och i princip berott på den mänskliga faktorn.

TT: Under ett tal natten mot fredagen så hävdade Trump att han redan skulle ha vunnit om det inte varit för alla oriktiga, "illegala", röster – vad kan presidenten tänkas mena med detta?

– Trump gjorde liknande uttalanden efter valet 2016, då sade han att det rörde sig om miljoner falska röster. Det han menar är antingen att personer gått och röstat och uppgett sig vara någon de inte är, till exempel någon som redan röstat eller någon som är död, eller att det rör sig om icke-medborgare som tillåtits rösta.

TT: Har Trump någon grund om han påstår att personer lagt sin röst i andras namn?

– När amerikanska forskningsinstitut tillsammans med tidningen The Washington Post 2014 gick igenom över en miljard röster som lagts i valen mellan 2000 och 2014 så hittade de 31 fall där man skulle kunna misstänka att en röst räknats trots att personen inte borde haft möjlighet att rösta. Dock kunde man inte bekräfta att det faktiskt varit aktiva försök till fusk, det skulle lika gärna kunna rört sig om att valarbetare slagit in någon felaktig siffra i systemet.

– När Trump säger att det kan ha förekommit att personer röstade med en annan persons id-handling så kan man alltså inte säga att det garanterat aldrig förekommit, men man kan däremot säga att detta inte är ett så hemskt stort problem.

TT: Vad kan Trump tänkas ha för syfte med att säga detta?

Annons

– Inne i varje effektiv bit propaganda finns ett korn av sanning, eller i varje fall som låter som sanning. Sedan utelämnar man en viktig del av helheten så att saker framstår på önskat sätt. Det kan vara fallet här.

– Trump har exempelvis hävdat att människor gick och röstade utan id-handlingar på valdagen och att detta skulle vara en form av valfusk. Detta är en möjlighet som faktiskt finns i dag på flera håll i USA. Du kan dyka upp vid vallokalen utan den lagliga id-handling som krävs och lägga en så kallad provisorisk röst. För att denna ska räknas krävs det dock att du kommer tillbaka inom någon dag och visar upp giltig identifikation. Gör du inte det räknas inte rösten. Det kan med andra ord ha förekommit att folk röstade utan id-handling på själva valdagen, dock glömde Trump att nämna att rösten inte räknas om man saknar rätt id-handling helt och hållet.

TT: Trump har tidigare hävdat att poströsterna inte alltid är poststämplade, det vill säga stämplade med datum då rösten avlades. Är det sant?

– Det stämmer att alla röster som räknas inte är stämplade med ett datum. Detta i enlighet med vad man kommit överens om i vissa delstater. Då man visste att trycket på posten inför årets val skulle vara extra stort så har man där godkänt att postkontoren skickar valsedlar i ett paket där endast en av valsedlarna är stämplade med datumet då de kommit in, för att minska arbetet helt enkelt. Det är alltså sant, men även denna gång en sanning med modifikation.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons