Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trumps man får partiets röst i Ohio

En kandidat som fått ex-presidenten Donald Trumps välsignelse blir Republikanernas kandidat till senaten i Ohio.
Trumps vara eller icke vara spelade en central roll i primärvalsrörelsen och vinnaren JD Vance följer i hans spår.
USA • Publicerad 4 maj 2022
JD Vance vinner Republikanernas primärval i Ohio med Donald Trumps stöd. Här talar han i Delaware den 23 april, med en talarstol i Trumptema. Arkivbild.
JD Vance vinner Republikanernas primärval i Ohio med Donald Trumps stöd. Här talar han i Delaware den 23 april, med en talarstol i Trumptema. Arkivbild.Foto: Joe Maiorana/AP/TT

– Jag måste helt klart tacka USA:s 45:e president Donald J Trump, sade Vance i ett segertal, sedan valprognoserna visat att han besegrat de andra kandidaterna i Republikanernas primärval inför höstens val till senaten.

– Många "fake news"-medier där ute. . . ville skriva om hur den här kampanjen innebar slutet för Donald Trumps "Amerika först"-agenda. Mina damer och herrar, det är inte slutet för "Amerika först"-agendan!

Svängde om Trump

Annons

37-årige Vance var inledningsvis en kritiker av Donald Trump när denne klev in som kandidat i presidentvalet 2016. Vid ett tillfälle kallade han honom för "USA:s Hitler". Men med tiden har han blivit en stor anhängare av Trump och anammat liknande valparoller och framträdanden. Han har också skrivit en bok, "Hillbilly Elegy", där han söker förklara varför den vita arbetarklassen på landsbygden lockas av fastighetsmagnaten Trump.

Vance låg länge efter i opinionsmätningarna – men fick en stor skjuts när han fick ex-presidentens uttalade stöd för några veckor sedan.

Republikanerna i Ohio dividerade framför allt kring hur nära partiet ska stå den tidigare presidenten, som ännu framhärdar i lögnen om att han egentligen vann det senaste presidentvalet.

Partiets avgående senator Rob Portman har varnat för att möjligheterna att vinna höstens senatsval minskar avsevärt om kandidaten står fast vid Trumps påståenden.

Vågmästarstat

Ohio hålls traditionellt fram som den genomsnittliga delstaten i amerikansk politik och är därmed också en viktig vågmästarstat. Den har i dagsläget en senator av vardera partifärg. Mandatperioderna går omlott, vilket innebär att demokraten Sherrod Brown inte står inför omval förrän om drygt två år.

Republikanerna och Demokraterna har i dagsläget lika många mandat i senaten i Washington DC, vilket innebär att varje enskild seger i höstens mellanårsval kan tippa över vågskålen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons